GBPUSD Analisa Fundamental Mingguan 22-26 Sept

0 12

belajar-fundamental-analysis-01

Aktiviti ‘short-covering’ iaitu aktiviti membeli bagi mencukupkan pegangan terhadap GBPUSD terus memacu harga untuk lebih tinggi pada minggu ini, di bantu pula dengan berita Scotland yang masih kekal dalam UK selepas undian pada 18 september 2014 sebelum ini. Terdahulu, dalam minggu ini, pengumuman kewangan Fed terkini membantu menutup pasaran dan membawa kepada tekanan jualan iaitu ‘selling pressure’. Walaupun berita Fed itu boleh bernada lemah keatas Pound British, masih terdapat asas yang menyebabkan tekanan jualan menjurus kepada kepada ‘berita undi scotland’. Ini membantu menyokong Sterling kerana pelabur cuba untuk mencari titik keseimbangan antara kedua-dua peristiwa tersebut.

Sokongan untuk Pound British datang selepas Scotland mengundi untuk menjaga kesatuan berusia 307 tahun iaitu United Kingdom, memesongkan perhatian kemenangan pihak pemisah akan melambatkan Bank of England merancang untuk menaikkan kadar faedah. Kenaikkan pound pada hari Jumaat terhenti, selepas mengetahui berita penuh Undi Scotland lalu ‘profit takers’ mengambil alih pasaran. Sterling mungkin akan disokong kerana momentum ekonomi kitaran yang agak baik dan prospek dasar monetari yang lebih ketat, tetapi keghairahan ke atas keputusan pilihan raya yang baik telah mungkin hilang.

Tekanan GBPUSD minggu lepas adalah pengumuman dasar monetari terkini Fed. Pada 17 September, Jawatankuasa Pasaran Terbuka Persekutuan (FOMC-Federal Open Market Committee) berkata ia akan mengekalkan kadar faedah yang rendah untuk “masa yang dipertimbangkan”, tetapi dalam unjuran mencadangkan bahawa apabila dasar memutuskan untuk menaikkan kadar dana persekutuan, mereka boleh berbuat demikian dengan lebih cepat daripada yang dijangkakan sebelum ini.

Tiada peristiwa ekonomi utama yang dijadualkan minggu ini di UK. Walau bagaimanapun, peniaga(trader) perlu memberi tumpuan kepada laporan BBA Mortgage Kelulusan pada Selasa, 23 September dan banyak ucapan ahli Fed minggu ini. Amerika Syarikat melaporkan Core Durable Good pada hari Khamis, 25 September dan laporan ini boleh menyebabkan turun naik beberapa peringkat

Melihat untuk aktiviti dagangan di kedua-dua belah, pasaran seolah-olah Roh meronta-ronta cuba berebut daripada kedudukan yang diambil menjelang undian kemerdekaan Scotland dan penjual cuba untuk mengawal kerana pengumuman Fed.

Langgan Newsletter dari Moshed.com
Langgan segera untuk mendapatkan kemaskini terkini dan "special offer" yang akan terus dihantar ke e-mel anda.
Anda boleh berhenti melanggan bila-bila masa