Share This Post

Analisa Fundamental

GBPUSD ‘gap’ sehingga 150 pip awal pagi ini, kenapa?

gbpusd-scotland-vote

Nilai Sterling (GBP pound) pagi ini jatuh pada paras terendah sejak November lalu menyebabkan ‘gap’ pada carta GBPUSD sehingga 150pip setelah undian pendapat yang dijalankan oleh yougov.co.uk mengundi untuk Scotland keluar dari pemerintahan Britain yang dijadualkan berlangsung pada 18 September 2014. 47% mengundi untuk kemerdekaan Scotland, 45% mengundi untuk kekal manakala 7% berkecuali. Negara Scotland telah berada di bawah kesatuan Britain sejak 307 tahun yang lalu.

Undian “YA” akan meningkatkan prospek pendekatan lebih berhati-hati dari Bank Of England,di mana bulan ini telah mengekalkan kadar faedah utama pada kadar yang rendah selepas kelemahan berterusan dalam inflasi dan keboleupayaan mengekalkan rangsangan kecemasan.

“Ini menunjukkan bahawa,walaupun Scotland mengundi untuk mengatakan ‘TIDAK’ pada minggu hadapan,isu ini tidak akan hilang” kata Sam Tuck pakar strategi mata wang kanan di ANZ Bank New Zealand Ltd di Auckland.Matawang Sterling kini berada dalam keadaan tertekan bilamana majoriti mengundi  ÝA’ serta banyak persoalan yang tidak dapat diselesaikan yang dijangka akan menyebabkan pelaburan dalam perniagaan terhenti.

Share This Post

Beliau adalah Pengasas Moshed.com. Beliau ialah seorang trader sepenuh masa. Perkongsian pengalamannya yang luas dalam bidang ekonomi, komoditi, forex dan indeks sejak tahun 2006 dibaca hampir 100,000 pengunjung Moshed.com setiap bulan. Follow beliau di FB personal beliau - Klik Sini

Dapatkan update terkini, analisis pasaran, Indikator Magic Line, Ebook Panduan Broker serta banyak lagi....

Join subscriber Moshed.com dan dan dapatkan semua ini sekarang!

Jangan risau! Kami hanya akan menghantar info-info menarik utk anda. Tiada SPAM!