GBP/USD Terjunam 14% Selepas Indeks Pembuatan UK Dikeluarkan

0 6

Pound meningkat lebih rendah berbanding US Dollar pada sesi Eropah selepas data yang lemah dari Indeks Pembuatan UK. Laporan mencatatkan angka yang semakin buruk sekali gus menambah kebimbangan terhadap prospek pertumbuhan di Britain.

GBP/USD mencecah nilai 1.3201 semasa dagangan pagi sesi Eropah. Pair ini kemudiannya tergelincir ke paras 1.3208.

GBP/USD, 15 minit
GBP/USD, 15 minit

Kumpulan Penyelidikan Markit berkata, UK manufacturing purchasing manager’s index jatuh kepada 48.2 pada bulan Julai berbanding 52.1 pada Jun.

Ini merupakan paras terendah sejak awal 2013. Lebih memburukkan keadaan, laporan awal yang dikeluarkan pada 22 Julai juga telah menunjukkan penurunan.

Data yang semakin merosot ini menambah kebimbangan terhadap kekuatan ekonomi UK yang meningkatkan jangkaan pemotongan kadar oleh BoE pada mesyuarat dasar minggu ini.

Sementara itu, sentimen US Dollar kekal rapuh selepas KDNK pada suku ke-2 dicatat lemah. Data yang mengecewakan ini akan mengurangkan jangkaan terhadap kenaikan faedah oleh Fed pada September ini.

Disamping itu, sterling dicatat stabil berbanding euro, dengan EUR/GBP dinilai pada 0.8452.

EUR/GBP, 15 minit
EUR/GBP, 15 minit

Jika anda benar-benar trader, jangan sesekali abaikan rahsia penting ini. Klik artikel ini bagi bahan bacaan santai petang anda! 

Langgan Newsletter dari Moshed.com
Langgan segera untuk mendapatkan kemaskini terkini dan "special offer" yang akan terus dihantar ke e-mel anda.
Anda boleh berhenti melanggan bila-bila masa