Share This Post

Analisa Fundamental / Semua Tentang EMAS

GOLD Analisa Fundamental Harian 14 April 2016

GOLD Analisa Fundamental Harian 14 April 2016

Harga emas jatuh lebih $16.50/oz Rabu semalam, untuk ke paras terendah harian sekitar $1,239.80/oz sebelum menutup sekitar paras $1,242.38/oz; setelah kembimbangan pasaran berkurang dan permintaan untuk Dollar bertambah, terkesan dari pemulihan harga komoditi utama dan pasaran ekuiti global.  Indeks Dollar membuka dengan ‘gap-up’ semalam, sebelum memacu naik lebih 80 mata, sepanjang 3 sesi dagangan, untuk mencapai paras tertinggi harian sekitar 94.78 mata, sebelum menutup sekitar paras yang sama.

Pasaran saham AS melonjak dalam sesi pra-pasaran selepas pengumuman data perdagangan China yang memberansangkan. Saham memacu lebih jauh selepas keputusan pendapatan daripada syarikat komponen Dow indeks dalam laporan pertama musim pendapatan. JP Morgan Chase melaporkan keputusan suku pertama, menewaskan jangkaan kedua-dua pendapatan dan jualan. Berita ini membantu mengekang kenaikan harga emas di pasaran hadapan.

Harga emas boleh terus jatuh lagi hari ini jika pasaran saham terus memacu ke atas. Dollar AS yang lebih kukuh juga boleh memberi tekanan kepada harga emas terutamanya jika laporan inflasi dan tuntutan bantuan pengangguran  AS malam ini lebih baik dari jangkaan, sekaligus membawa Feds lebih dekat dengan kenaikan kadar.

Laporan AS tentang kejatuhan jualan runcit kepada 0.3% dibawah sifar berbanding jangkaan kenaikan 0.1% dan harga pengeluar yang juga mengecewakan dengan kejatuhan kepada 0.1% dibawah sifar berbanding jangkaan kenaikan sebanyak 0.3%; tidak menghalang pasaran untuk terus menyokong Dollar.

Share This Post

Membawakan Berita dan Info terkini tentang Ekonomi Global dalam Bahasa Lokal

Dapatkan update terkini, analisis pasaran, Indikator Magic Line, Ebook Panduan Broker serta banyak lagi....

Join subscriber Moshed.com dan dan dapatkan semua ini sekarang!

Jangan risau! Kami hanya akan menghantar info-info menarik utk anda. Tiada SPAM!