GOLD Analisa Fundamental Harian 15 Jan 2016

0 2

moshedfx-forex-malaysia-gold-011

Harga emas susut lebih $23.50 Khamis semalam, untuk ke paras terendah harian sekitar $1,071.30/oz sebelum pulih semula untuk menutup sekitar paras $1,078.10/oz; setelah pasaran berhenti sementara selepas keuntungan 0.6% pada sesi sebelumnya, yang telah dicetuskan oleh kejatuhan pasaran ekuiti global dan kelemahan Dollar AS. Pasaran saham Asia terbabas apabila pasaran mengambil petunjuk daripada kerugian besar di Wall Street apabila kejatuhan semalaman harga minyak memuncakkan kebimbangan mengenai ekonomi global.

Saham-saham AS tenggelam, menolak indeks S&P500 ke penghujung bawah 1900 mata buat kali pertama sejak September lalu, apabila pelabur terus bimbang dengan harga tenaga yang lemah, pendapatan korporat AS yang merosot dan ekonomi global yang semakin suram. Kejatuhan mendalam dalam harga minyak dan kebimbangan mengenai ekonomi China telah menggegarkan pasaran ekuiti, yang telah gagal untuk mengekalkan mana-mana kenaikan yang besar pada awal tahun 2016.

Presiden Federal Reserve Chicago Charles Evans berkata bahawa beliau gementar akan potensi kesan kelembapan China terhadap ekonomi Amerika Syarikat dan kemungkinan bahawa jangkaan inflasi AS mungkin akan tergelincir dari sasaran. Malam ini Amerika Syarikat akan melaporkan data jualan runcit yang berkurang dari 0.2% kepada 0.1% di bawah sifar, dan harga pengeluar yang juga jatuh dari 0.3% kepada 0.2% dibawah sifar.  Sentimen pengguna AS pula dijangka bertambah baik dari 92.6 mata kepada 92.7 mata.

Langgan Newsletter dari Moshed.com
Langgan segera untuk mendapatkan kemaskini terkini dan "special offer" yang akan terus dihantar ke e-mel anda.
Anda boleh berhenti melanggan bila-bila masa