GOLD Analisa Fundamental Harian 18 Feb 2016

0 0

Harga emas berada dalam dagangan ‘sideway’ Rabu semalam, dengan pergerakan sekitar $18.10/oz dari paras tertinggi harian sekitar $1,213.65/oz ke serendah $1,195.55/oz; setelah pasaran memberikan reaksi kepada laporan minit mesyuarat FOMC awal pagi tadi.  Emas dilihat mendapat sokongan belian sekitar harga $1,200/oz, sebelum pasaran Amerika Utara tutup untuk dagangan.

Di pasaran global, persekitaran dasar bank pusat semasa dilihat akan terus menyokong harga emas. Kedua-dua ECB dan BoJ secara meluas dijangka menawarkan ransangan tambahan pada bulan Mac. Pada masa yang sama, kebarangkalian bahawa Fed akan memulakan kenaikan kadar kedua mereka pada bulan Mac telah berkurangan kepada hanya 4% mengikut FedWatch Kumpulan CME, di tengah-tengah peningkatan kebimbangan mengenai penggunaan kadar negatif.

Morgan Stanley percaya bahawa kadar negatif adalah “eksperimen berbahaya” yang “menghakis keuntungan bank, mewujudkan risiko sistemik yang lain.” BofA Merrill Lynch juga dalam laporannya kepada pelanggan berkata: “Pada pandangan kami, ketidakberkesanan [dasar kadar negatif] mungkin disebabkan oleh pasaran yang mentafsirkannya sebagai ketiadaan alternatif kerana pasaran memerlukan ransangan yang berterusan untuk mencapai hasil yang sama.”

Langgan Newsletter dari Moshed.com
Langgan segera untuk mendapatkan kemaskini terkini dan "special offer" yang akan terus dihantar ke e-mel anda.
Anda boleh berhenti melanggan bila-bila masa