GOLD Analisa Fundamental Harian 21 Mei 2015

0 1

moshedfx-forex-malaysia-gold-007

Harga emas kembali stabil dengan menokok lebih $9.50/oz Rabu semalam, selepas berada pada paras terendah harian sekitar $1,203.30/oz sebelum daripada siaran minit mesyuarat FOMC awal pagi tadi. Emas tidak banyak berubah lantaran harapan pasaran, bahawa kelemahan dalam ekonomi akan mendorong Federal Reserve AS untuk menangguhkan kenaikan “interest rate” sehingga selepas musim panas. Kenaikan “interest rate” akan melemahkan komoditi tanpa “interest” seperti emas yang bergantung kepada kenaikan harga untuk sebarang keuntungan.

Penganalisis pasaran mengharapkan harga emas untuk terus meningkat dengan ekonomi Amerika Syarikat dijangka kekal lemah untuk beberapa ketika. Krisis Grexit agak membantu selepas ketegangan antara Greece dan pemiutangnya, menyebabkan kelewatan dalam memuktamadkan program menyelamat untuk Greece. Negara itu perlu mengemukakan pembaharuan fiskal dan ekonomi sejajar dengan jangkaan presiden Euro-Zone.

Harga komoditi yang lain juga jatuh selepas kebangkitan Dollar, dan kebimbangan mengenai kelemahan dalam ekonomi China telah menolak pelabur daripada segala-galanya daripada minyak mentah, tembaga hingga jagung.

Langgan Newsletter dari Moshed.com
Lanngan segera untuk mendapatkan kemaskini terkini dan "special offer" yang akan terus dihantar ke e-mel anda.
Anda boleh berhenti melanggan bila-bila masa