GOLD Analisa Fundamental Harian 24 Sep 2015

0 1

moshedfx-forex-malaysia-gold-011

Harga emas melonjak lebih $12/oz Rabu semalam, untuk mencapai paras tertinggi harian sekitar $1,134.25/oz sebelum menutup sekitar paras $1,130.05/oz; setelah pengumuman laporan pembuatan yang menurun dari China. Penurunan dalam PMI itu disalahkan pada permintaan dalam dan luar China yang lemah.

Laporan PMI tersebut meliputi sub-indeks pesanan baru yang jatuh 0.6% kepada 46.0 pada bulan September, manakala sub-indeks pesanan baru untuk eksport susut 0.8% kepada 45.8. Namun, permintaan untuk aset yang lebih selamat membantu mencetuskan kenaikan sederhana kepada dolar Amerika juga. Walau bagaimanapun, turun naik dan jumlah dagangan masih rendah.

Sebelum daripada itu, pada minggu lepas Feds AS berkata ia tidak akan menaikkan kadar kerana turun naik pasaran yang berlebihan dan ekonomi global yang semakin lemah. Awal minggu ini, ahli Feds Dennis Lockhart berkata, selain kedua-dua faktor, bank pusat masih di landasan yang betul untuk menaikkan kadar pada tahun 2015. Komen beliau membantu memacu Dolar Amerika Syarikat keparas yang lebih tinggi dan harga emas jatuh lebih rendah. Berita ekonomi yang mengecewakan hari ini yang keluar dari China, mungkin bermakna Feds terpaksa menolak kenaikan kadar ke awal 2016.

 

Langgan Newsletter dari Moshed.com
Langgan segera untuk mendapatkan kemaskini terkini dan "special offer" yang akan terus dihantar ke e-mel anda.
Anda boleh berhenti melanggan bila-bila masa