GOLD Analisa Fundamental Harian 26 Feb 2016

0 4

Emas berada dalam dagangan ‘sideway’ Khamis semalam, dengan pergerakan sekitar $/oz dari paras tertinggi harian sekitar $1,242.80/oz ke serendah $1,221.20/oz, sebelum menutup sekitar paras $1,232.60/oz; setelah para pelabur berhati-hati menyaksikan pasaran saham dan minyak yang tidak menentu untuk petunjuk seterusnya. Emas mendapat sokongan di atas paras $1,200/oz, terkesan daripada aliran masuk dana ke dalam ETF emas.

Aliran masuk ke SPDR Gold Trust, ETF emas terbesar dunia, sejak awal tahun ini telah pun melepasi aliran keluar bagi keseluruhan tahun 2015. Peningkatan dalam aset setakat ini berada pada paras tertinggi sejak 2010 dengan pegangan dana bangkit semula kepada 760.32 tan metrik. Pergolakan pasaran baru-baru ini juga mungkin memainkan peranan.

Emas umumnya dianggap pelaburan ‘safe-haven’ yang baik apabila pasaran kewangan dan geopolitik mengalami ketidakpastian. Turun naik dalam pasaran kewangan pada tahun ini dan penyebaran “risiko politik” di seluruh dunia, telah menyumbang kepada peningkatan lebih 18% baru-baru ini, dengan harga tertinggi tahun ini sekitar $1,263.35/oz.

Langgan Newsletter dari Moshed.com
Langgan segera untuk mendapatkan kemaskini terkini dan "special offer" yang akan terus dihantar ke e-mel anda.
Anda boleh berhenti melanggan bila-bila masa