GOLD Analisa Fundamental Harian 26 Mei 2016

0 2

Harga emas terus susut untuk hari keenam Rabu semalam, jatuh lebih $12.15/oz untuk ke paras terendah harian sekitar $1,217.73/oz sebelum memacu naik untuk menutup lebih tinggi sekitar paras $1,224.05/oz; setelah pasaran ekuiti global bangkit bersama-sama dengan Dollar AS. Pergerakan kedua-duanya menjejaskan permintaan untuk logam berharga yang tidak membayar sebarang kadar.

Trader emas yang ‘bullish’ memetik hakikat bahawa emas masih memberikan pulangan yang baik berbanding pasaran saham pada 2016, walaupun Dollar lebih kukuh dan ancaman pelbagai kenaikan kadar pinjaman AS pada tahun ini. Pelabur telah secara agresif membeli SPDR Gold Trust, dana dagangan bursa bersandarkan emas terbesar di dunia, sepanjang tahun ini.

Bagaimanapun, Selasa lalu pegangan dalam dana tersebut merosot buat kali pertama dalam sebulan, jatuh 0.44% kepada 868,66 tan metrik. Harga emas boleh terus jatuh sekiranya pelabur dalam ETF emas membuat keputusan untuk mengambil keuntungan dan mencairkan kedudukan belian mereka. Ini akan membawa kepada sejumlah besar emas masuk ke dalam pasaran tunai.

Hari ini G7 akan memulakan mesyuarat siri kedua yang akan menjadi perhatian pasaran kewangan.  Esok laporan GDP Amerika Syarikat pula akan menentukan arah Dollar selanjutnya, sekaligus mempengaruhi harga emas.

Langgan Newsletter dari Moshed.com
Langgan segera untuk mendapatkan kemaskini terkini dan "special offer" yang akan terus dihantar ke e-mel anda.
Anda boleh berhenti melanggan bila-bila masa