Share This Post

Archive-Analisa Fundamental / Semua Tentang EMAS

GOLD Analisa Fundamental Harian 27 Mar 2015

moshedfx-forex-malaysia-gold-013

Emas yang memacu naik lebih $24/oz, hingga mencapai paras tertinggi sekitar $1,219.85 Khamis semalam; menyusut semula pada petang sesi dagangan London, sebelum menutup pada paras $1,204.55, sekaligus menyebabkan harga emas berada dibawah pivot hari ini, sekitar $1,206.30 ketika artikel ini ditulis.  Kenaikan mendadak itu, dikaitkan dengan krisis di Timur Tengah yang menyaksikan Arab Saudi mengebom pemberontak-pemberontak di Yaman.

Emas telah meningkat selama 7 hari berturut-turut, selepas mesyuarat FOMC Amerika Syarikat menurunkan jangkaan perkembangan ekonomi dan kadar kenaikan “interest rate”.  GDP yang awalnya dijangka berkembang pada 2.6% akhir tahun ini, diturunkan kepada 2.1% dan “interest rate” pula diturunkan dari 1.125% kepada 0.625% sahaja. Amerika Syarikat telah berada pada kadar sekarang, 0.25%, sejak 2008 lagi selepas daripada krisis ekonomi dunia.

Di Eropah, Greece diberitakan sedang berdepan dengan syarikat dan isi rumah yang mahu mengeluarkan semua simpanan mereka, di bank-bank negara tersebut. Keadaaan yang menyebabkan pengeluaran lebih 7.6 bilion Euro itu, menjadikan jumlah deposit terkumpul menyusut kepada 140.5 bilion Euro – yang terendah dalam tempoh 10 tahun.  Pasaran dijangka dalam dagangan berhati-hati.

Share This Post

Membawakan Berita dan Info terkini tentang Ekonomi Global dalam Bahasa Lokal

Dapatkan update terkini, analisis pasaran, Indikator Magic Line, Ebook Panduan Broker serta banyak lagi....

Join subscriber Moshed.com dan dan dapatkan semua ini sekarang!

Jangan risau! Kami hanya akan menghantar info-info menarik utk anda. Tiada SPAM!