Share This Post

Analisa Fundamental / Semua Tentang EMAS

GOLD Analisa Fundamental Harian 28 Sep 2015

moshedfx-forex-malaysia-gold-013

Harga emas susut sedikit, sekitar $10/oz Jumaat lalu, untuk mencapai paras terendah harian sekitar $1,140.85/oz sebelum menutup sekitar paras $1,146.20/oz; setelah pasaran mula memberikan reaksi kepada ucapan Pengerusi Federal Reserve AS Janet Yellen bahawa pertumbuhan pasaran buruh AS perlu terus kukuh dan inflasi perlu menghampiri sasaran sebelum kadar AS dinaikkan pada lewat tahun ini.

SPDR Saham Emas (GLD) dana dagangan bursa, yang merupakan ETF paling popular dalam meniru harga logam sebenar, adalah lebih daripada 5% sejak akhir bulan Julai manakala S&P 500 pula turun 9%.  Emas diniagakan lebih rendah di pasaran London selepas ucapan Pengerusi Feds Janet Yellen yang menyokong dolar.  Puan Yellen berkata kepada hadirin di Universiti Massachusetts bahawa peningkatan kadar boleh berlaku sebelum akhir tahun ini.

FOMC masih mempunyai dua mesyuarat yang dijadualkan pada tahun 2015 untuk membuat keputusan, satu pada bulan Oktober dan satu lagi pada bulan Disember. Oleh itu, “dolar mengukuh dan beberapa jualan dinyatakan dalam emas,” menurut kata David Govett, ketua perdagangan logam berharga di Marex Spectron, dalam satu nota kepada pelanggan.

Share This Post

Membawakan Berita dan Info terkini tentang Ekonomi Global dalam Bahasa Lokal

Dapatkan update terkini, analisis pasaran, Indikator Magic Line, Ebook Panduan Broker serta banyak lagi....

Join subscriber Moshed.com dan dan dapatkan semua ini sekarang!

Jangan risau! Kami hanya akan menghantar info-info menarik utk anda. Tiada SPAM!