GOLD Analisa Fundamental Harian 30 Sep 2015

0 2

moshedfx-forex-malaysia-gold-016

Harga emas terus jatuh untuk hari ketiga berturut-turut, lebih $10/oz Selasa semalam untuk mencapai paras terendah harian sekitar $1,124.30/oz sebelum menutup sekitar paras $1,127.35/oz; setelah emas di India dijangka menyaksikan trend yang lemah berikutan jangkaan kenaikan kadar pinjaman asas Federal Reserve pada lewat tahun ini. Kenaikan kadar di Amerika Syarikat akan menjauhkan pelabur dari emas, dan berpindah kepada sekuriti kerajaan Amerika Syarikat.

Kejatuhan harga emas selepas komentar ahli majlis FOMC Federal Reserve AS yang mengesahkan kenaikan kadar pada lewat 2015; terus diburukkan apabila data pendapatan dan perbelanjaan peribadi AS dilaporkan lebih baik dari jangkaan. Kejatuhan 1.75% peratus merupakan yang terbesar dalam sebulan, apabila emas memberikan kembali semua kenaikan yang dibuat sebelumnya.

Menurut Presiden Feds New York William C. Dudley, Federal Reserve AS mungkin akan menaikkan kadar pada akhir tahun ini dan mengetatkan dasar secara beransur-ansur selepas itu; sekaligus mengulangi sentimen Pengerusi Janet Yellen bahawa tinjauan global yang tidak menentu tidak akan menangguhkan kenaikan kepada 2016. Data NFP Jumaat ini bakal memberikan para pelabur sedikit sentimen terhadap kenaikan kadar AS pada tahun ini.

 

Langgan Newsletter dari Moshed.com
Langgan segera untuk mendapatkan kemaskini terkini dan "special offer" yang akan terus dihantar ke e-mel anda.
Anda boleh berhenti melanggan bila-bila masa