Share This Post

Archive-Analisa Fundamental / Semua Tentang EMAS

GOLD Analisa Fundamental Harian 5 April 2016

GOLD Analisa Fundamental Harian 5 April 2016

Harga emas berada dalam dagangan ‘sideway’ Isnin semalam, dengan pergerakan sekitar $7.96/oz dari paras tertinggi harian sekitar $1,222.65/oz ke serendah $1,214.69/oz, sebelum menutup sekitar paras $1,215.57/oz; setelah sentimen pasaran masih tidak menentu apabila harga minyak terus merosot.

Emas mencatatkan kenaikan suku tahunan terbesar dalam tempoh hampir 30 tahun pada suku Mac lalu, memacu naik 16% apabila jangkaan bahawa Feds akan bertindak untuk menormalkan kadar, semakin pudar disebabkan oleh kebimbangan terhadap ekonomi global. Bank Pusat AS menaikkan kadar pada bulan Disember lalu buat kali pertama dalam hampir satu dekad.

Logam emas sangat terdedah kepada kadar yang semakin meningkat, yang mengangkat kos memegang aset tidak berkadar, manakala meningkatkan nilai Dollar AS. Data NFP menunjukkan sektor bukan perladangan menambah sebanyak 215 ribu pekerjaan pada bulan lalu, lebih tinggi daripada jangkaan sebanyak 205 ribu, sekaligus menekankan kekuatan dalam ekonomi AS.

Di pasaran hadapan, kontrak dana Feds mencadangkan trader kini menjangka bahawa Feds akan menaikkan kadar seawal November, berbanding menjelang Disember pada sebelum ini. Dalam pada itu, bank-bank utama di Wall Street berpegang teguh kepada jangkaan mereka, untuk kenaikan kadar pada bulan Jun ini, menurut kajian terbaru Reuters.

Dana lindung nilai meningkatkan jumlah pegangan belian dalam kontrak niaga hadapan dan opsyen emas sebanyak 2.1% kepada 164,946 kontrak pada minggu berakhir 29 Mac lalu, menurut data Suruhanjaya Pasaran Hadapan dan Dagangan Komoditi AS yang terbaru.

Share This Post

Membawakan Berita dan Info terkini tentang Ekonomi Global dalam Bahasa Lokal

Dapatkan update terkini, analisis pasaran, Indikator Magic Line, Ebook Panduan Broker serta banyak lagi....

Join subscriber Moshed.com dan dan dapatkan semua ini sekarang!

Jangan risau! Kami hanya akan menghantar info-info menarik utk anda. Tiada SPAM!