Share This Post

Archive-Analisa Fundamental / Semua Tentang EMAS

GOLD Analisa Fundamental Harian 5 Mei 2016

GOLD Analisa Fundamental Harian 5 Mei 2016

Harga emas berada dalam dagangan bercampur-campur Rabu semalam, turun naik dari paras tertinggi harian sekitar $1,289.81/oz ke serendah $1,271.82/oz, sebelum menutup sekitar paras $1,279.44/oz; setelah Dollar AS yang lebih kukuh memberi tekanan kepada harga. Pada masa yang sama, ketidakpastian mengenai masa kenaikan kadar Feds menggalakkan para pelabur untuk mengambil keuntungan.

Di pasaran Amerika Syarikat, Presiden Feds Atlanta Dennis Lockhart berkata Amerika Syarikat bakal melihat dua lagi kenaikan kadar pada tahun ini manakala Presiden Feds San Francisco John Williams pula berkata, beliau akan menyokong kenaikan kadar pada Jun ini selagi dia melihat kemajuan yang berterusan ke atas ekonomi, inflasi dan sektor pekerjaan.

Laporan ekonomi AS malam semalam, keluar bercampur-campur dengan laporan ADP pekerja swasta menambah kurang dari jangkaan dan bulan sebelumnya.  Hanya 156 ribu pekerjaan ditambah berbanding 194 ribu pada sebelum ini, dan pasaran menjangkakan penambahan sebanyak 205 ribu. Walau bagaimanapun, PMI bukan pembuatan dilaporkan pada 55.7 mata yang lebih baik dari 54.5 mata pada sebelum ini dan jangkaan pasaran sebanyak 54.9 mata.

Hari ini Amerika Syarikat bakal melaporkan tuntutan bantuan pengangguran yang dijangka bertambah dari 257 ribu kepada 261 ribu dan esok bakal menjadi hari yang besar buat Dollar AS dengan laporan NFP yang boleh mencorakkan halatuju Dollar selanjutnya.

Share This Post

Membawakan Berita dan Info terkini tentang Ekonomi Global dalam Bahasa Lokal

Dapatkan update terkini, analisis pasaran, Indikator Magic Line, Ebook Panduan Broker serta banyak lagi....

Join subscriber Moshed.com dan dan dapatkan semua ini sekarang!

Jangan risau! Kami hanya akan menghantar info-info menarik utk anda. Tiada SPAM!