Share This Post

Archive-Analisa Fundamental / Semua Tentang EMAS

GOLD Analisa Fundamental Harian 7 Dis 2015

moshedfx-forex-malaysia-gold-006

Harga emas melonjak lebih $30.50/oz Jumaat lalu, untuk ke paras tertinggi harian sekitar $1,088.85 sebelum menutup sekitar paras $1,087.30; walaupun laporan pekerjaan AS memberansangkan dan menguatkan sentimen kenaikan kadar AS pada mesyuarat FOMC minggu depan.  Para penganalisis mengatakan kenaikan tersebut lebih bersifat kepada pasaran yang terus menyesuaikan diri dengan keputusan ECB yang mengejutkan pada hari Khamis, serta mereka yang mengambil untung jualan sebelum laporan NFP.

Data pekerjaan AS menggegarkan, dengan 211 ribu pekerjaan ditambah berbanding jangkaan hanya 201 ribu, dan kadar penyertaan yang melonjak menunjukkan lebih ramai orang kembali ke pasaran pekerjaan. Kadar pengangguran yang stabil pada 5% serta pendapatan purata sejam yang selari dengan jangkaan pasaran, menunjukkan pasaran pekerjaan AS yang kukuh dan telah bersedia untuk kenaikan kadar buat kali pertama sejak krisis kewangan 2008.

Harga emas telah berlegar-legar sekita paras terendah dalam hampir enam tahun, ekoran jangkaan bahawa Federal Reserve AS tidak lama lagi akan menaikkan kadar. Perpindahan ke kadar yang lebih tinggi, dilihat sebagai melemahkan harga emas, yang tidak membayar sebarang kadar dan terpaksa bersaing dengan aset yang berkadar seperti bon Perbendaharaan.  Walau bagaimanapun, harga yang rendah ini juga telah memberi peluang kepada banyak bank pusat untuk menambah pegangan rizab emas mereka.

Share This Post

Membawakan Berita dan Info terkini tentang Ekonomi Global dalam Bahasa Lokal

Dapatkan update terkini, analisis pasaran, Indikator Magic Line, Ebook Panduan Broker serta banyak lagi....

Join subscriber Moshed.com dan dan dapatkan semua ini sekarang!

Jangan risau! Kami hanya akan menghantar info-info menarik utk anda. Tiada SPAM!