Share This Post

Archive-Analisa Fundamental / Semua Tentang EMAS

GOLD Analisa Fundamental Harian 8 April 2016

GOLD Analisa Fundamental Harian 8 April 2016

Harga emas melonjak lebih $20.20/oz Khamis semalam, untuk ke paras tertinggi harian sekitar $1,243.30/oz sebelum menutup sekitar paras $1,240.30/oz; setelah nada lemah di seluruh pasaran ekuiti global dan peningkatan penghindaran risiko mencetuskan pemulihan dalam harga emas. Selera pelabur terhadap risiko merosot ketika sesi Asia dengan kejatuhan seterusnya dalam harga minyak dan pasaran ekuiti terus berundur.

Di pasaran Jepun, Indeks Nikkei menurun bagi sesi keenam berturut-turut selepas penutupan yang lemah di Wall Street. Pasaran ekuiti AS bercampur-campur manakala penanda aras bon AS 10 tahun memacu lebih tinggi kepada 1.74%. Dalam persekitaran ini, emas hanyut lebih rendah dengan keyakinan pelabur dilemahkan oleh kegagalan harga memecahkan ‘resistance’ seterusnya.

Kebimbangan masih kekal tentang masa kenaikan kadar AS selepas komen daripada pegawai-pegawai Federal Reserve AS baru-baru ini. Emas telah mencatatkan kenaikan suku tahunan terbesar, dalam tempoh hampir 30 tahun, memacu naik lebih 16% apabila jangkaan bahawa Feds akan bertindak untuk menormalkan kadar semakin pudar, terkesan daripada kebimbangan terhadap ekonomi global.

Bank Pusat AS menaikkan kadar pada bulan Disember tahun lepas untuk kali pertama dalam hampir satu dekad. Tetapi komen agresif baru-baru ini, telah membimbangkan pelabur emas. Emas sangat terdedah kepada kenaikan kadar AS kerana ianya akan mengangkat kos memegang aset tidak berkadar seperti emas.

Share This Post

Membawakan Berita dan Info terkini tentang Ekonomi Global dalam Bahasa Lokal

Dapatkan update terkini, analisis pasaran, Indikator Magic Line, Ebook Panduan Broker serta banyak lagi....

Join subscriber Moshed.com dan dan dapatkan semua ini sekarang!

Jangan risau! Kami hanya akan menghantar info-info menarik utk anda. Tiada SPAM!