Share This Post

Archive-Analisa Fundamental / Semua Tentang EMAS

GOLD Analisa Fundamental Harian 8 Feb 2016

moshedfx-forex-malaysia-gold-006

Harga emas yang jatuh lebih $17.40/oz pada sesi pagi New York Jumaat lalu, untuk ke paras terendah harian sekitar $1,145.25/oz, kembali memacu naik lebih $28.85/oz, sebelum menutup sekitar paras $1,172.70/oz; setelah trader terus tertekan dan sentimen yang berterusan tentang kadar negatif yang bakal menaikkan inflasi yang rendah kepada inflasi yang lebih tinggi; sekaligus meningkatkan permintaan untuk emas yang memberikan pulangan yang rendah.

Penganalisis berkata peserta pasaran mengukuhkan kedudukan mereka, mengesan pengukuhan trend global, di mana emas berlegar berhampiran paras tertinggi sejak Oktober; selepas spekulasi kenaikan kadar AS mula suram dan melemahkan Dollar, sekaligus mempengaruhi harga emas. Emas meningkat kepada paras tiga bulan tertinggi, sehari selepas hari yang terbaik dalam dua minggu, disokong oleh jangkaan bahawa keadaan ekonomi dan kewangan global yang tidak menentu, boleh membuatkan ianya sukar bagi Federal Reserve AS menaikkan kadar dalam tempoh terdekat.

Di pasaran niaga hadapan, kontrak emas bulan April mendapat permintaan tinggi dengan ‘open interest’ sebanyak 280,451, diikuti kontrak bulan Jun dan Ogos, masing-masing dengan ‘open interest’ sebanyak 55,530 dan 11,854, dengan sentimen harga menaik sehingga Disember ini. Kenaikan kadar AS menyebabkan kos pelaburan meningkat dan pelabur mula menjual pegangan ekuiti mereka, disamping kebimbangan terhadap perkembangan ekonomi global.

Share This Post

Membawakan Berita dan Info terkini tentang Ekonomi Global dalam Bahasa Lokal

Dapatkan update terkini, analisis pasaran, Indikator Magic Line, Ebook Panduan Broker serta banyak lagi....

Join subscriber Moshed.com dan dan dapatkan semua ini sekarang!

Jangan risau! Kami hanya akan menghantar info-info menarik utk anda. Tiada SPAM!