Share This Post

Berita Kalendar Ekonomi / Sesi New York / US Dolar

Harga Pengeluar PPI US Jatuh 0.1% Pada Julai

Harga Pengeluar PPI US Jatuh 0.1% Pada Julai

Harga pengeluar (PPI, Producer Price Index) bagi harga barang akhir merosot 0.1% pada Julai yang meleset daripada jangkaan kenaikan 0.1% dan juga kenaikan 0.1% pada bulan sebelum. Manakala bacaan tahunan susut kepada 1.9% daripada 2.0% yang dicatat sebelum ini dan juga merupakan bacaan terendah sejak Januari.

Harga pengeluar teras (Core-PPI) yang tidak mengambil kira  harga makanan dan tenaga juga jatuh 0.1% pada tempoh sama dengan jangkaan kenaikan 0.2% di mana bacaan tahunan jatuh kepada 1.8% dari 1.9%.

Harga barangan jatuh 0.1% pada tempoh sama dan terdapat kejatuhan 0.2% dalam harga sektor perkhidmatan yang merupakan kejatuhan pertama sejak Februari di mana harga pengangkutan susut 0.8%.

Data secara keseluruhan akan terus memberi tekanan kepada bacaan inflasi dalam ekonomi dengan tidak banyak bukti tekanan ke atas harga pada masa ini. Tidak banyak kesan kepada polisi pengetatan oleh data yang berdasarkan harga pengeluar untuk kali ini.

Impak keseluruhan adalah terhad walaupun ia memberi jangkaan negatif terhadap harga pengguna (CPI) US yang akan dikeluarkan pada Jumaat.

US dolar jatuh selepas data ini dikeluarkan dengan US dolar melemah berbanding enam matawang utama yang lain. US Dolar paling banyak mengalami kejatuhan berbanding dolar Kanada apabila kombinasi data negatif US dan lonjakan pasaran minyak mentah menyebabkan USDCAD  jatuh 50 pip setakat pukul 8.50 malam tadi pada Khamis.

Share This Post

Membawakan Berita dan Info terkini tentang Ekonomi Global dalam Bahasa Lokal

Dapatkan update terkini, analisis pasaran, Indikator Magic Line, Ebook Panduan Broker serta banyak lagi....

Join subscriber Moshed.com dan dan dapatkan semua ini sekarang!

Jangan risau! Kami hanya akan menghantar info-info menarik utk anda. Tiada SPAM!