Share This Post

Berita Kalendar Ekonomi / EURO / Sesi Eropah

Inflasi Zon-Eropah Kekal Rendah Susut Kepada 1.3%

Inflasi Zon-Eropah Kekal Rendah Susut Kepada 1.3%

Harga pengguna Zon-Eropah tidak berubah pada Jun dengan inflasi tahunan susut kepada 1.3% daripada 1.4% yang direkod pada Mei. Bacaan kali ini sejajar dengan jangkaan pasaran.

Inflasi-teras juga menepati jangkaan dengan bacaan meningkat kepada 1.1% daripada 0.9% sebelum ini. Dengan tidak mengambil kira harga tenaga, inflasi dari tahun ke tahun naik dari 1.1% kepada 1.2%.

Terdapat sedikit peningkatan kadar inflasi dalam barangan industri yang meningkat kepada 0.4% dari 0.3%. Inflasi dalam sektor perkhidmatan meningkat kepada 1.6% dari 1.3% pada Mei jika dibandingkan dengan bacaan tahun lalu yang merekod 1.1%.

Presiden Draghi dalam ucapannya pada Jun menyatakan kelemahan inflasi sejak akhir-akhir ini adalah disebabkan oleh faktor sementara dan juga faktor yang biasa dilihat oleh bank pusat dan ECB akan mengkaji perkara ini.

Retorik tersebut menunjukkan bahawa ECB berkeyakinan untuk mula mengurangkan rangsangan polisi monetari khususnya dengan pengukuhan pertumbuhan ekonomi dalam keseluruhan Zon Eropah dan juga pengurangan risiko ke bawah. Peningkatan beransur-ansur dalam harga sektor perkhidmatan juga sepatutnya menggalakkan pengetatan polisi ECB.

Namun, dengan inflasi yang masih rendah dan juga kelemahan pertumbuhan gaji, bank pusat dijangka berhati-hati dalam pengurangan akomodasi monetari dan akan kekal komited dalam pengembangan polisi.

Share This Post

Membawakan Berita dan Info terkini tentang Ekonomi Global dalam Bahasa Lokal

Dapatkan update terkini, analisis pasaran, Indikator Magic Line, Ebook Panduan Broker serta banyak lagi....

Join subscriber Moshed.com dan dan dapatkan semua ini sekarang!

Jangan risau! Kami hanya akan menghantar info-info menarik utk anda. Tiada SPAM!