Share This Post

Ekonomi dan Isu Semasa / Terkini

Ini Sebab ‘Gap-Down’ & Kejatuhan Matawang GBP Sejak Pagi Tadi

Ini Sebab ‘Gap-Down’ & Kejatuhan Matawang GBP Sejak Pagi Tadi

Pemain pasaran memulakan dagangan minggu ini dengan melihat kejatuhan Sterling (GBP) sejak sesi awal Asia. GBP melemah secara menyeluruh dengan GBP/USD setakat ini jatuh hampir 100 pip dari paras penutup harga minggu lalu.

Terdapat gap-down dalam pasangan-pasangan (pairs) matawang GBP yang disebabkan berita hujung minggu lalu melaporkan seramai 40 orang ahli Parlimen parti Theresa May (Konservatif) bersetuju untuk membuat undi tidak percaya kepada Perdana Menteri UK itu.

Dalam masa yang sama ketua perunding Brexit bagi pihak EU, Michael Barnier pula mengatakan ahli-ahli EU dan perniagaan perlu bersedia dengan kegagalan rundingan Brexit. Ini menambah lagi ketidaktentuan (uncertainty) dalam rundingan tersebut.

Ketua perunding UK, David Davis pula enggan mematuhi tarikh akhir dua minggu yang diberikan oleh Barnier dengan memberi amaran bahawa tiada nombor atau formula yang akan diberikan dalam Brexit.

Laporan sebilangan ahli parlimen yang mahu membuat undi tidak percaya kepada Theresa May menunjukkan ahli-ahli Konservatif yang semakin hilang sabar dengan kepimpinan beliau. Jika terdapat lapan lagi ahli parlimen menyertai pakatan ini, undian rasmi ‘tidak percaya’ kepada May akan benar-benar berlaku.

Sudah tentu perkara ini adalah negatif kepada GBP kerana ia menyebabkan ketidaktentuan dalam rundingan Brexit. Jika kepimpinan politik di UK berubah, ia akan mengubah halatuju rundingan dan mungkin akan menjadikan ia tertangguh lebih lama.

Share This Post

Membawakan Berita dan Info terkini tentang Ekonomi Global dalam Bahasa Lokal

Dapatkan update terkini, analisis pasaran, Indikator Magic Line, Ebook Panduan Broker serta banyak lagi....

Join subscriber Moshed.com dan dan dapatkan semua ini sekarang!

Jangan risau! Kami hanya akan menghantar info-info menarik utk anda. Tiada SPAM!