Kejayaan Bitcoin September mungkin berlanjutan ke Q4.

Bitcoin (BTC) sedang melengkapkan bulan September dengan potensi prestasi yang mengejutkan, walaupun harga BTC tetap rendah, menunjukkan penurunan sebanyak 11.5% untuk suku ke-3.

Pedagang-pedagang dan pakar-pakar sedang memperhatikan jam-jam penutupan lilin bulanan, yang menunjukkan peningkatan pada suku ke-4, seperti mencapai $30,000.

Pemantauan sumber-sumber “Material Indicators” memberi amaran mengenai isyarat bearish “teksbuk” dari banyak purata bergerak pada pelbagai jangka masa, yang menyiratkan bahawa penurunan harga BTC mungkin berterusan jika tiada penyelesaian yang segera ditemui bagi penutupan kerajaan Amerika Syarikat yang akan datang.

September kelihatan sebagai bulan yang berjaya bagi BTC dengan peningkatan harga sebanyak 4%, menjadikan ia bulan September yang paling berjaya sejak 2016. Namun begitu, pada sisi sebaliknya, suku ke-3 tidak terlalu menguntungkan kerana mengalami penurunan nilai sebanyak 11.5%. Semua ini datang ketika pedagang-pedagang dan pakar-pakar dengan penuh harapan menantikan pembacaan bulanan untuk menilai arah masa depan Bitcoin. Mereka berharap untuk suku ke-4 yang lebih baik yang boleh melihat harga Bitcoin melampaui tahap $30,000, satu pencapaian yang belum dicapai sejak awal Ogos.

“Material Indicators” memberi amaran mengenai rangkaian isyarat bearish daripada beberapa purata bergerak, yang menunjukkan pola yang tidak menguntungkan untuk Bitcoin. Sumber ini mengesyorkan ini mungkin disebabkan oleh penutupan kerajaan Amerika Syarikat yang hampir tiba, yang mungkin terus menekan prestasi cryptocurrency ini. Sementara itu, para pelabur dan pedagang memantau petunjuk-petunjuk penting, ramalan mengenai suku ke-4 menjadi semakin positif walaupun ada isyarat bearish pada masa ini.

Dari perspektif saya, gabungan optimisme dan isyarat bearish mengenai Bitcoin menunjukkan bahawa walaupun pandangan segera mungkin tidak pasti, terdapat persefahaman bahawa suku ke-4 boleh memberikan peningkatan yang dialu-alukan bagi Bitcoin. Perlu diingat bahawa walaupun terdapat isyarat bearish daripada banyak purata bergerak, pedagang-pedagang mengharapkan harga dapat melepasi tahap $30,000. Walau bagaimanapun, seperti biasa, faktor-faktor luar seperti penutupan kerajaan Amerika Syarikat yang sedang berlangsung boleh memainkan peranan yang penting dalam membentuk prestasi Bitcoin dalam beberapa hari yang akan datang.