Share This Post

Ekonomi dan Isu Semasa

Ketegasan European Union Ini Akan Membaham United Kingdom!

Ketegasan European Union Ini Akan Membaham United Kingdom!

Bekas ketua European Council (salah satu organisasi yang penting dalam European Union) memberitahu perbincangan Brexit antara United Kingdom dengan EU dilihat hanya akan bermula pada akhir 2017 disebabkan oleh pilihanraya Jerman.

Menurut Herman van Rompuy kepada BBC yang rundingan adalah lebih lambat berikutan Jerman akan mengadakan pilihanraya untuk membentuk kerajaan baru pada September nanti.

Herman memberitahu :

“Sebelum pilihanraya Jerman, akan adanya kerajaan baru dan tiada rundingan serius akan dijalankan. Semua perbincangan serius hanya akan berlaku selepas selesainya peristiwa terpenting di Jerman dan dijangka sama ada Oktober / November 2017 akan diadakan rundingan tersebut”.

Katanya lagi, referendum pada 23 Jun itu merupakan salah satu kesilapan yang dicatatkan oleh sejarah dan sangat pelik bagi sesebuah negara untuk menafikan kebaikan yang diperoleh daripada EU.

Menurutnya lagi, perunding mewakili European Union, Guy Verhofstadt adalah seorang yang sangat tegas dengan keputusannya.

Theresa May, perdana menteri UK pula memberitahu tidak akan memulakan Article 50 selagi skop rundingan belum dilengkapkan dengan baik.

Share This Post

Membawakan Berita dan Info terkini tentang Ekonomi Global dalam Bahasa Lokal

Dapatkan update terkini, analisis pasaran, Indikator Magic Line, Ebook Panduan Broker serta banyak lagi....

Join subscriber Moshed.com dan dan dapatkan semua ini sekarang!

Jangan risau! Kami hanya akan menghantar info-info menarik utk anda. Tiada SPAM!