Share This Post

Forex dan Komoditi / Sesi Asia

Logam Kuning Turut Terkena Tempias Dari Mesyuarat Bank Pusat di Amerika Syarikat dan Jepun

Logam Kuning Turut Terkena Tempias Dari Mesyuarat Bank Pusat di Amerika Syarikat dan Jepun

Tumpuan pelabur yang beralih kepada mesyuarat bank pusat di Amerika Syarikat dan Jepun sekaligus memberi impak kepada kejatuhan harga emas.

Pada hari rabu, dasar Rizab Persekutuan terkini mengenai dasar kewangan bakal melihat kepada perubahan kadar kenaikan interest rate dalam tempoh beberapa bulan akan datang. Mesyuarat BoJ pula dilihat bakal memutuskan ransangan selanjutnya.

Emas bagi penghantaran bulan Ogos di bahagian Comex di New York Merchantile Exchange merosot 0.14% kepada $1,329.70 satu troy ounce.

Juga di Comex, Silver Futures untuk penghantaran bulan September susut 0.31% satu troy ounce manakala Copper Futures untuk penghantaran September dilaporkan meningkat 0.04%.

Minggu lepas, harga emas menurun pada hari Jumaat, menjadikan minggu itu antara tiga minggu terendah. Perkara itu memperbaharui jangkaan kenaikan kadar oleh Fed pada akhir tahun ini, diransang oleh US Dolar. Kebanyakan pelabur dilihat tertarik dalam pembelian kenaikan pasaran ekuiti berbanding pembelian safe-haven assets.

Logam kuning kekal stabil berikutan sentimen terhadap bank-bank pusat di Eropah dan di Asia meningkatkan lagi ransangan monetari dalam tempoh bebrapa bulan akan datang. Hal ini dilihat penting bagi mengelakkan impak negatif ekonomi terhadap kesan Brexit.

 

 

Share This Post

Membawakan Berita dan Info terkini tentang Ekonomi Global dalam Bahasa Lokal

Dapatkan update terkini, analisis pasaran, Indikator Magic Line, Ebook Panduan Broker serta banyak lagi....

Join subscriber Moshed.com dan dan dapatkan semua ini sekarang!

Jangan risau! Kami hanya akan menghantar info-info menarik utk anda. Tiada SPAM!