LPoS: Bagaimana Mendapatkan Hadiah Kripto dengan Menyewa dan Memvalidasi Blockchain

**Tumpuan Utama**

– Leased Proof-of-Stake (LPoS) merupakan variasi mekanisme konsensus Proof-of-Stake yang membolehkan pemegang token menyewakan token mereka untuk meningkatkan peluang pengesahan blok.
– LPoS berfungsi seperti undian di mana lebih banyak staking akan meningkatkan peluang memenangi ganjaran. Pemegang token boleh menyewakan koin kepada nod yang meningkatkan peluang memenangi undian blok seterusnya.
– LPoS memainkan peranan penting dalam pengesahan blokjejak dan memberikan faedah seperti pelaburan pasif, memudahkan penyertaan oleh pelabur yang lebih kecil, dan mengekalkan pemilikan token yang disewa.

Pemahaman tentang Leased Proof-of-Stake (LPoS)

Leased Proof-of-Stake (LPoS) adalah variasi mekanisme konsensus Proof-of-Stake dalam blockchain. Dalam sistem Proof-of-Stake tradisional, pengesah perlu mempertaruhkan lebih banyak mata wang kripto untuk meningkatkan peluang mereka dalam menghasilkan blok transaksi baru. LPoS menyediakan penyelesaian dengan membenarkan pemegang token yang mungkin tidak mempunyai kemahiran teknikal atau keupayaan kewangan untuk menyewakan token mereka kepada nod pengesah. Token yang disewa meningkatkan peluang pengesah untuk dipilih untuk membuat blok baru, dan sebagai balasan, pemegang token mendapat bahagian daripada yuran transaksi yang dibayar kepada pengesah.

Bagaimana LPoS Berfungsi

Sistem LPoS mengikuti satu proses tertentu. Pertama, pemegang token menyewa koin kepada nod sambil menyatakan jumlah dan alamat penerima. Dana yang disewakan ini kemudiannya dikumpulkan untuk meningkatkan peluang memenangi undian pembentukan blok. LPoS membolehkan penyewa untuk menyertai proses konsensus di mana nod yang lebih besar mempunyai peluang lebih baik dalam menghasilkan blok seterusnya. Apabila sebiji nod dipilih, ia mengesahkan transaksi, menyusunnya ke dalam blok dan mendapat ganjaran daripada yuran transaksi. Ganjaran ini kemudiannya diedarkan kepada penyewa berdasarkan pelaburan mereka.

Peranan LPoS dalam Pengesahan Blockchain

LPoS memainkan peranan penting dalam mengesahkan transaksi dalam rangkaian blockchain. Sistem ini menggunakan nod atau peranti rangkaian untuk mengesahkan transaksi blockchain. Pengesahan didasarkan pada kebetulan komputasi dan jumlah kewangan yang dimiliki oleh nod. Dua blockchain terkemuka yang menggunakan LPoS pada masa ini ialah Waves dan Nix, yang memudahkan penyewaan token kepada nod penghasil dan menerima ganjaran yang diedarkan oleh nod ini.

Manfaat Menggunakan LPoS

LPoS menawarkan beberapa manfaat termasuk membenarkan pelaburan pasif di mana pengguna boleh menyertai pembentukan blok dan mendapatkan ganjaran tanpa perlu penyertaan langsung. LPoS membolehkan pelabur yang lebih kecil menyertai dalam proses tersebut. Dengan platform seperti Waves, anda boleh menyewa token kepada nod yang lebih besar untuk peluang mendapatkan ganjaran walaupun anda tidak memenuhi syarat pelaburan minimum. LPoS juga menjadikan percubaan manipulasi sukar kerana ia mengira baki terendah selepas mempertimbangkan penyewaan dalam 1,000 blok terakhir. Dengan LPoS, pengguna masih menyimpan pemilikan token yang disewa dan halangan penyertaan adalah rendah kerana tiada peralatan perlombongan diperlukan untuk penyertaan.

Pensyarah

Pada kesimpulannya, LPoS menawarkan pendekatan yang lebih inklusif dan mudah diakses untuk operasi perlombongan kripto. Kemampuannya yang luas dan halangan yang rendah membolehkan pelabur yang lebih kecil untuk menyertai dalam pembentukan blok dan mendapat manfaat daripadanya. LPoS kemungkinan akan memainkan peranan yang semakin penting dalam penyebaran transaksi mata wang kripto dan pengurusan rangkaian blockchain yang demokratik.