Share This Post

Ekonomi dan Isu Semasa

Mimpi Ngeri Buat Semua Pekerja Petronas!

Mimpi Ngeri Buat Semua Pekerja Petronas!

Menurut Wall Street Journal (WSJ), syarikat Petroliam Nasional Bhd (Petronas) sedang mengkaji untuk mengurangkan beberapa ratus orang pekerjanya lagi berikutan pergelutan dengan harga minyak yang kian melemah saban hari.

Petronas, yang mendapatkan hasil utama daripada penjualan minyak dan gas sebelum ini berkata ia bakal memotong 1,000 pekerjaan.

Keputusan ini lanjutan daripada pengurangan perbelanjaan oleh Petronas sebanyak 11.4bil dalam tempoh empat tahun akan datang. Pada akhir tahun 2015, Petronas mempunyai kira-kira 53,000 orang pekerja.

Menurut WSJ lagi, Petronas dalam rangka untuk mengkaji strategi perniagaannya serta bilangan kakitangan. Hal ini bagi disesuaikan dengan perubahan mendadak yang berlaku dalam permintaan minyak dan gas.

Keperitan ini bakal dirasai oleh semua kakitangan Petronas tanpa mengira peringkat.

3 syarikat Petronas yang tersenarai di Bursa Malaysia Securities termasuklah Petronas Chemicals Group Bhd, Petronas Gas Bhd dan Petronas Dagangan Bhd.

Berdasarkan laporan tahunan 3 syarikat ini, Petronas Chemicals Group Bhd mempunyai seramai 4,659 orang pekerja, Petronas Gas Bhd 2,187 orang dan Petronas Dagangan Bhd seramai 1,900 orang pekerja.

 

Adakah Ini Salah Satu Faktor Kemenangan Pro-Brexit?

Share This Post

Membawakan Berita dan Info terkini tentang Ekonomi Global dalam Bahasa Lokal

Dapatkan update terkini, analisis pasaran, Indikator Magic Line, Ebook Panduan Broker serta banyak lagi....

Join subscriber Moshed.com dan dan dapatkan semua ini sekarang!

Jangan risau! Kami hanya akan menghantar info-info menarik utk anda. Tiada SPAM!