Share This Post

Archive-Analisa Fundamental

OIL Analisa Fundamental Harian 10 Nov 2015

moshedfx-forex-malaysia-oil-017

Harga minyak mentah terus merudum untuk hari keempat Isnin semalam, dengan crude jatuh lebih $1.40 setong untuk ke paras terendah harian sekitar $43.60 setong sebelum menutup sekitar paras $44.05 setong; manakala brent pula jatuh lebih $1.35 setong untuk ke paras terendah harian sekitar $47.70 setong sebelum menutup sekitar paras $48.05 setong; setelah lebihan bekalan terus memberati harga minyak mentah.

Bank pelaburan Perancis Natixis berkata ia telah “melihat baru-baru ini beberapa tanda yang menunjukkan perubahan dalam pasaran minyak”, dan bahawa “harga minyak akan kekal berada di bawah tekanan selagi terdapat lebihan yang berpanjangan dalam pasaran.”  Pada masa yang sama, laporan pekerjaan AS yang memberansangkan minggu lepas telah menghantar Dollar ke paras yang lebih tinggi; sekaligus membuatkan minyak yang disebutharga dalam Dollar menjadi lebih mahal bagi pemegang matawang yang lemah.

“Yang membawa kepada kenaikan kukuh Dollar adalah jangkaan bagi kenaikan kadar Federal Reserve pada mesyuarat berikutnya yang dijadualkan pada Disember ini,” kata Sanjeev Gupta, ketua sektor minyak dan gas Asia Pasifik di firma perkhidmatan profesional EY.  Kenaikan kadar menggalakkan pelabur kembali kepada aset AS yang memberikan pulangan yang lebih tinggi, sekaligus menaikkan nilai Dollar.

Di pasaran global, data yang menunjukkan bahawa import minyak mentah dari China – pengguna minyak kedua terbesar di dunia – jatuh kepada paras terendah dalam tempoh lima bulan; sekaligus mengekang kenaikan harga dalam menghadapi lebihan bekalan dunia.

 

Share This Post

Membawakan Berita dan Info terkini tentang Ekonomi Global dalam Bahasa Lokal

Dapatkan update terkini, analisis pasaran, Indikator Magic Line, Ebook Panduan Broker serta banyak lagi....

Join subscriber Moshed.com dan dan dapatkan semua ini sekarang!

Jangan risau! Kami hanya akan menghantar info-info menarik utk anda. Tiada SPAM!