OIL Analisa Fundamental Harian 19 Nov 2015

0 2

moshedfx-forex-malaysia-oil-011

Minyak mentah terus merudum Rabu semalam, dengan crude jatuh lebih $1.60 setong untuk ke paras terendah harian sekitar $39.90 setong sebelum menutup sekitar paras $40.65 setong, manakala brent pula jatuh lebih $1.35 setong untuk ke paras terendah harian sekitar $43.55 setong sebelum menutup sekitar paras $44.40 setong; setelah data yang dikeluarkan oleh Institut Petroleum Amerika (API) mendedahkan bahawa stok simpanan minyak mentah di Amerika Syarikat menurun sebanyak 482 ribu tong, sebahagiannya disebabkan oleh penapisan yang berlebihan.

Harga dijangka terus lemah untuk sepanjang 2015 dan 2016 setelah pengeluaran terus mengatasi permintaan.  Pusat Kajian Strategik dan Antarabangsa berkata dalam tinjauan 2016 mereka: “Lebihan bekalan dan pengeluaran mungkin akan berterusan sehingga tahun depan, sekaligus menyebabkan tekanan berterusan ke atas harga minyak mentah.”  Menurut ramalan Agensi Tenaga Antarabangsa pula, harga minyak boleh naik turun sekitar $50 setong sehingga akhir tahun 2020 jika keadaan pasaran kekal sebegini.

Ini adalah disebabkan oleh kelembapan ekonomi dunia dan permintaan global yang lemah, dan keengganan negara pengeluar minyak untuk mengurangkan pengeluaran bagi mengekalkan kedudukan mereka dalam pasaran dan meningkatkan simpanan emas hitam mereka. Pada akhir September lalu, rizab minyak di negara-negara maju mencapai angka yang mengkagumkan – 3 bilion tong; Sementara itu, Agensi Tenaga Antarabangsa meramalkan kelembapan dalam pertumbuhan permintaan global, daripada 1.8 juta tong sehari pada tahun 2015 kepada 1.2 juta pada 2016.

Barclays telah meramalkan harga minyak mungkin meningkat ke paras $50 setong pada akhir tahun 2015 dan meningkat kepada $60 setong dalam tahun 2016. Pasukan perbankan korporat bank itu berkata, kenaikan boleh dirangsang oleh peningkatan dua kali ganda berterusan dalam pertumbuhan permintaan global yang boleh mencapai sehingga 4 juta tong setiap hari.

 

Langgan Newsletter dari Moshed.com
Langgan segera untuk mendapatkan kemaskini terkini dan "special offer" yang akan terus dihantar ke e-mel anda.
Anda boleh berhenti melanggan bila-bila masa