OIL Analisa Fundamental Harian 21 Jan 2016

0 2

moshedfx-forex-malaysia-oil-011

Minyak mentah terus jatuh setelah kebimbangan mengenai kelembapan ekonomi di China, ekonomi kedua terbesar di dunia, menggegarkan pasaran kewangan pada awal tahun ini dan menambah kepada sentimen lemah di pasaran minyak. “Asas-asas penurunan harga telah jelas memberati minyak mentah, tetapi jualan di pasaran kewangan juga telah memainkan peranan utama,” menurut Citi dalam laporannya. Bank itu mengurangkan ramalan harga minyak dan melihat kedua-dua tanda aras purata pada $34 setong pada suku ini, dan $31 setong pada suku kedua akan datang.

Di New York Mercantile Exchange (NYMEX), Crude bagi penghantaran Mac terus merudum $2 setong untuk ke paras terendah harian sekitar $27.55 setong sebelum menutup sekitar paras $28.55 setong; manakala Intercontinental Exchange London (ICE) pula, Brent bagi penghantaran Mac terus merudum lebih $1.60 setong untuk ke paras terendah harian sekitar $27.10 setong sebelum menutup sekitar paras $27.75 setong.

Penjualan terbaru menambah kepada sentimen yang menyelubungi pasaran sejak awal tahun ini. Pelabur minyak bimbang tentang permintaan di China, yang menggunakan kira-kira 12% minyak mentah dunia, yang mungkin berkurangan apabila negara tersebut beralih kepada model ekonomi yang kurang menggunakan tenaga yang kurang. Selasa lalu, pihak berkuasa China mengumumkan Keluaran Dalam Negara Kasar meningkat sebanyak 6.9% pada tahun 2015, kadar paling perlahan dalam tempoh 25 tahun.

Langgan Newsletter dari Moshed.com
Langgan segera untuk mendapatkan kemaskini terkini dan "special offer" yang akan terus dihantar ke e-mel anda.
Anda boleh berhenti melanggan bila-bila masa