Share This Post

Archive-Analisa Fundamental

OIL Analisa Fundamental Harian 27 Oct 2015

moshedfx-forex-malaysia-oil-011

Harga minyak mentah (crude) terus merudum lebih $1.15 setong, untuk mencapai paras terendah sekitar $43.60 setong sebelum menutup sekitar paras $43.65 setong; manakala minyak mentah (brent) pula jatuh sekitar $0.95 setong untuk mencapai paras terendah harian sekitar $47.60 setong sebelum menutup sekitar paras $47.65 setong Isnin semalam; setelah pasaran terus bimbang dengan kemelut lebihan minyak global.

Walau bagaimanapun, harga juga dirangsang oleh kiraan pelantar minyak AS yang jatuh, yang dilihat sebagai proksi kasar kepada aktiviti dalam industri itu.  Kumpulan industri Baker Hughes melaporkan bahawa bilangan pelantar penggerudian minyak di Amerika Syarikat menurun sebanyak satu kepada 594 minggu lepas, menjadikannya penurunan kelapan minggu berturut-turut. Kini terdapat hanya kira-kira 37% pelantar daripada paras tertinggi 1,609 pelantar pada Oktober tahun lepas.

Namun, lebihan minyak global yang berterusan dan prospek permintaan yang tidak menentu, mengekang sebarang pacuan naik harga minyak mentah. Walaupun kiraan pelantar jatuh, pengeluaran minyak AS tidak menurun banyak, memuncak pada kira-kira 9.6 juta tong sehari. Pengeluaran harian AS telah berlegar sekitar 9.1 juta tong dalam beberapa minggu kebelakangan ini, lebih tinggi daripada tahap tahun lepas.

Pada masa yang tidak menentu ekoran kejatuhan curam harga minyak dan lebihan bekalan, Agensi Tenaga Antarabangsa (IEA) berkata bahawa harga boleh meningkat dari pertengahan 2016 apabila bekalan mula kurang disebabkan oleh penurunan dalam pelaburan dan kejatuhan pengeluaran dari Amerika Syarikat.

 

Share This Post

Membawakan Berita dan Info terkini tentang Ekonomi Global dalam Bahasa Lokal

Dapatkan update terkini, analisis pasaran, Indikator Magic Line, Ebook Panduan Broker serta banyak lagi....

Join subscriber Moshed.com dan dan dapatkan semua ini sekarang!

Jangan risau! Kami hanya akan menghantar info-info menarik utk anda. Tiada SPAM!