Share This Post

Archive-Analisa Fundamental

OIL Analisa Fundamental Harian 9 Mac 2016

OIL Analisa Fundamental Harian 9 Mac 2016

Harga minyak yang memacu naik pada sesi Asia dan Eropah Selasa semalam, merudum pada sesi New York; selepas laporan terbaru dari Morgan Stanley menunjukkan kenaikan harga minyak baru-baru ini adalah kerana penurunan nilai Dollar AS dan masalah lebihan bekalan minyak global yang masih belum diatasi boleh menjunamkan harga minyak ke paras yang lebih rendah.

Di New York Mercantile Exchange (NYMEX), Crude bagi penghantaran April jatuh lebih $2.25 setong untuk ke paras terendah harian sekitar $36.10 sebelum menutup sekitar paras $36.50 setong; manakala di Intercontinental Exchange London (ICE) pula, Brent bagi penghantaran Mei jatuh $2.15 setong untuk ke paras terendah harian sekitar $39.35 sebelum menutup sekitar paras $39.55 setong.

Ketika ini rundingan kerjasama menghadkan pengeluaran antara anggota OPEC dan bukan OPEC, yang diketuai oleh Arab Saudi bersama Russia, masih belum menunjukkan sebarang kemajuan yang diharapkan.  Dengan mesyuarat yang hanya dijadualkan pada akhir bulan ini, pasaran terdedah kepada spekulasi bahawa ianya akan gagal, ekoran Iran yang tidak bersedia untuk menghadkan pengeluaran selepas sekatan ekonomi keatasnya ditarik balik.

Share This Post

Membawakan Berita dan Info terkini tentang Ekonomi Global dalam Bahasa Lokal

Dapatkan update terkini, analisis pasaran, Indikator Magic Line, Ebook Panduan Broker serta banyak lagi....

Join subscriber Moshed.com dan dan dapatkan semua ini sekarang!

Jangan risau! Kami hanya akan menghantar info-info menarik utk anda. Tiada SPAM!