Share This Post

CRUDE OIL / Ekonomi dan Isu Semasa / Forex dan Komoditi

OPEC: Permintaan Tinggi Minyak Mentah Pada 2018

OPEC: Permintaan Tinggi Minyak Mentah Pada 2018

OPEC dalam laporan bulanannya pada Khamis meramalkan permintaan minyak mentah yang lebih tinggi pada 2018 disokong oleh peningkatan penggunaan global dan juga pertumbuhan penawaran yang perlahan. Sebelum ini, terdapat peningkatan dalam pengeluaran OPEC itu sendiri yang menunjukkan lebihan bekalan akan berterusan.

OPEC juga berkata bahawa dunia memerlukan 32.42 juta tong sehari tahun hadapan, naik sebanyak 220,000 tong dari ramalan sebelum ini.

Walaubagaimanapun, OPEC melaporkan pengeluaran daripada 14 negara anggota melebihi daripada permintaan yang disebabkan oleh peningkatan keluaran dari Libya dan Nigeria, dua negara anggora yang dikecualikan daripada perjanjian pemotongan.

Pada Julai, OPEC merekod peningkatan keluaran sehingga 173,000 tong sehari kepada 32.87 juta tong sehari disebabkan pengecualian kepada Nigeria dan Libya di samping eksport oleh negara pengeluar terbesar Arab Saudi.

Data-data ini menunjukkan OPEC hanya mematuhi perjanjian sebanyak 86% menurut anggaran yang dibuat oleh Reuters, ia merosot daripada 96% sebelum ini pada Jun.

Share This Post

Membawakan Berita dan Info terkini tentang Ekonomi Global dalam Bahasa Lokal

Dapatkan update terkini, analisis pasaran, Indikator Magic Line, Ebook Panduan Broker serta banyak lagi....

Join subscriber Moshed.com dan dan dapatkan semua ini sekarang!

Jangan risau! Kami hanya akan menghantar info-info menarik utk anda. Tiada SPAM!