728x90_malay_adsprime-trading-bonus

Share This Post

Broker Review / Isu Forex Malaysia / One Financial Markets

Pengalaman MoshedFX Bersama Broker London : One Financial Markets

Pengalaman MoshedFX Bersama Broker London : One Financial Markets

Jika anda ada melawati blog ini sejak kebelakangan ini, anda mungkin perasan tentang banner Broker One Financial Markets yang menghiasi bahagian kanan blog ini. Di sini saya ada satu pengalaman unik yang hendak diceritakan kepada anda tentang pengalaman bersama broker ini.

logo-one-financial-markets

One Financial Markets ini saya sudah dengar nama broker ini dari tahun 2010 lagi, sebab saya terpandang rakan saya yang trade di sini dengan modal agak besar iaitu USD30,000. Masa tu, kawan saya ni cakap, jika nak trade dengan selesa dan telus, perlu cari broker-broker yang ternama dan dia sangat yakin kalau broker itu bukan sahaja dilesenkan di bawah FCA UK(dahulu dikenali sebagai FSA UK), tetapi juga dikawal selia Regulated di bawah FCA UK. Beza tu. Jadi broker ini lengkap kedua-duanya. Masa itu saya just tegur, “One Financial ? Ok ke broker ni ? “, dia jawab “Broker dari London, Fully Regulated FSA UK”. Saya hangguk kepala tanda faham yang kawan saya ini memang pentingkan taraf Regulator yang besar sebab dia deposit pun agak besar. Kira keselamatan lah, jadi apa-apa ada tempat mengadu sebab FCA UK ini di bawah Govt dan Bank of England.

telegram-moshed

Pada tahun 2014, ini saya kembali jumpa broker ini. Wah lama bertahan broker ini, mesti ada something, fikir saya. Broker ini bertaraf DMA Broker, lebih bagus dari ECN/STP. Founded pada tahun 2007, jadi sudah hampir 8 tahun bertapak! Saya pun cuba buka akaun untuk cuba trade di One Financial Markets. Borang buka akaunnya sangat berbeza dengan broker yang saya biasa guna sebelum ini, kita boleh nampak agak details pertanyaannya. Memang agak details sebab saya yakin, perkara ini di minta oleh pihak audit dan regulator mereka. Telus, macam bank!

one-financial-markets-moshedfx-review-01

 

Sedang saya isi borang, ada bahagian income details. Saya pun ingatkan survey biasa, saya pun main letak sahajalah <$4,999 (kurang dari 5K USD kiranya). Kita pun biasalah letak minimum sahajalah apa-apa info yang diminta sebab anggap tak serious. Tiba-tiba dalam beberapa minit lepas submit application account, saya dapat call dari London.

Diorang tanya saya, betulke income bawah 5K setahun dan cuba nak trade forex? sebab mereka anggap serious jika income bawah 5K dan nak cuba trade forex, mereka tak akan benarkan sebab risau akan ekonomi kita walaupun kita mampu deposit besar. Takut kita mungkin risk semua duit gaji atau simpanan kita, jadi mereka bagi nasihat dahulu.

2014-12-02_18-10-06

 

“Pergh!”, terus terdetik di hati, “Begini rupanya forex broker yang bagus, telus dan ambil berat tentang pelanggan.” ini baru betul-betul forex broker yang telus, sebab mereka concerned bab ini, bukan just nak ambil deposit kita sahaja. Di bahagian akhir borang tersebut juga ada tanya saya tentang sedikit ilmu umum tentang forex trading, tetapi sebab saya dah tahu, jadi saya jawab dengan senang. Ilmu am sahaja. Saya tanya mereka, apa akan jadi kalau orang jawab soalan-soalan tu tak betul, diorang kata, mereka akan masukkan ke dalam Program Pembelajaran Academy One Financial Markets mereka yang memenangi Award Best Education Product di Saudi Money Exhibition and Conference 2013. Kagum saya dengan support staff mereka yang sangat serious ingin bantu dan nampak ketelusan mereka di situ.

2014-12-02_18-16-50

Broker ini bagi saya sangat bagus untuk yang ada amount besar-besar nak trade, tak tahu nak gunakan servis broker mana, pilih One Financial Markets. Dah lama dan kukuh broker ini. Segregated account ada, iaitu akaun deposit client di asingkan dari akaun syarikat, jadi lebih telus dan tidak bercampur-campur. Yang nak trade kecil-kecilan pun tak salah, sebab mereka ada offer minima deposit bermula USD250 sahaja. Akaun sharia compliant automatik swap free untuk Muslim dari Malaysia, mudah dan senang. Deposit macam biasa, boleh guna wire transfer dan credit card atau debit card lebih mudah.

one-financial-markets-moshedfx-review-02

So far saya cuba memang dapat rasakan keselesaan trading sebab ada support staff yang mesra, yang selalu ambil tahu perkembangan kita, jadi amat mudah jika kita ada apa-apa feedback. One Financial Markets juga pernah menerima award, Best FSA Regulated Broker 2013 dari Saudi Money Exhibition and Conference 2013. Jadi status regulated tak perlu dinafikan lagi.

Anda boleh cuba akaun demo percuma dengan mereka dengan masukkan info di sini (klik sini). Mudah dan percuma sahaja. Cubalah, jangan takut. Hehe. Untuk yang rasa nak cuba deposit Real akaun, boleh buka terus akaun real dengan klik sini. Isi form dan submit.

Ops, lupa pula beritahu. Sekarang ada offer jika anda buka akaun demo, anda juga boleh cuba dapatkan One Indicator, iaitu indicator direka khas untuk trader One Financial Markets secara percuma, tetapi terhad. Rujuk gambar di bawah. Jika nak, buka akaun demo segera dan anda boleh request secara personally dengan Account Manager anda. 6 Indicator secara percuma tu dalam satu package. Rebut segera isi borang akaun demo di sini. (klik sini)

Offer ini terhad tau, jadi cepat-cepat jika ada peluang tu.

one-financial-markets-moshedfx-review-05 one-financial-markets-moshedfx-review-06

 

6 indicator tu, memang menarik betul. FREE sahaja. Ikut arahan di atas untuk dapatkannya.

 

Berita baik untuk yang ada pengalaman jadi IB.

Hasil bersembang dengan support staff mereka yang peramah 😀 , saya dimaklumkan mungkin akan diadakan seminar percuma pada March 2015 di Malaysia, dan mereka juga sedang mencari wakil-wakil IB berpengalaman untuk set up satu team di Malaysia. Jadi ini berita baik buat IB-IB berpengalaman yang berminat bekerjasama. Boleh email terus ke [email protected]

 

Info lanjut tentang broker, juga boleh lihat di sini : https://moshed.com/one-financial-markets/

Share This Post

Profile photo of Moshed Mohamad
Pengasas Moshed.com. Beliau ialah seorang trader sepenuh masa. Perkongsian Analisa Fundamental dan Teknikal serta pengalamannya yang luas dalam bidang ekonomi, komoditi, forex dan indeks sejak tahun 2006 dibaca hampir 100,000 pengunjung setiap bulan. Antara solusi terbaru beliau dalam membantu forex trader mencapai kejayaan dalam forex trading adalah Pakej MoshedFX's Ultimate Trader Mastery

Lost Password

Register