Share This Post

Berita Lokal / Ekonomi dan Isu Semasa

Pengenalan ‘Ringgit Future’ Oleh Singapura, BNM Beri Peringatan Keras

Pengenalan ‘Ringgit Future’ Oleh Singapura, BNM Beri Peringatan Keras

Tindakan Bank Negara Malaysia (BNM) memberi amaran kepada institusi perbankan yang beroperasi menggunakan lesen di Malaysia untuk tidak terlibat dalam dagangan hadapan (future) Ringgit di Singapore Stock Exchange dan Intercontinental Exchange dilihat akan memberi faedah kepada Ringgit, kata penganalisis kewangan.

“Tindakan yang diambil oleh BNM akan memberi faedah kepada Malaysia kerana ia akan menghentikan spekulasi matawang,” kata Stephen Innes ketua dagangan Forex di Oanda.

“Tetapi ada pelabur yang berharap Bank Negara Malaysia lebih terbuka terhadap pengenalan Ringgit di pasaran global melalui bursa yang dikawal dengan regulasi ketat,” tambah beliau.

BNM sudah tentu mempunyai kuasa dalam mengambil tindakan terhadap bank-bank yang beroperasi di Malaysia, tetapi ia berpotensi akan dicabar dari segi undang-undang jika melibatkan entiti dari luar, khususnya jika undang-undang Malaysia tidak jelas boleh digunapakai terhadap dagangan hadapan Ringgit di luar negara, kata Nizam Ismail pengamal undang-undang.

Gabenor BNM, Muhammad Ibrahim pada Jumaat memberitahu sidang media bahawa sebarang transaksi ringgit di Singapura melibatkan pelanggan Malaysia dan bank yang dilesenkan di Malaysia akan tertakluk di bawah undang-undang Malaysia.

November lepas, BNM telah menggesa agar pedagang matawang di luar negara menghentikan aktiviti spekulasi yang menyebabkan kejatuhan ringgit dan meminta mereka (bank) menandatangani komitmen untuk menghentikan dagangan ringgit di pasaran NDF (Non-Delivarable Forward).

Jimmy Zhu, ketua strategi di Fullerton Markets dilaporkan berkata, ia tidak mengejutkan di mana tindakan BNM yang berfokus kepada bank antarabangsa yang dilesenkan di Malaysia.

Tindakan oleh Malaysia ini dilihat boleh memandu kenaikan Ringgit dengan regulasi ketat digunapakai oleh Bank Negara Malaysia yang mengawal regulasi pasaran kewangan di Malaysia.

Share This Post

Membawakan Berita dan Info terkini tentang Ekonomi Global dalam Bahasa Lokal

Dapatkan update terkini, analisis pasaran, Indikator Magic Line, Ebook Panduan Broker serta banyak lagi....

Join subscriber Moshed.com dan dan dapatkan semua ini sekarang!

Jangan risau! Kami hanya akan menghantar info-info menarik utk anda. Tiada SPAM!