Share This Post

Ekonomi dan Isu Semasa

Protes besar-besaran di Kota London!

Protes besar-besaran di Kota London!

Polis menganggarkan seramai 30,000 orang menyertai protes terhadap keputusan referendum yang diadakan pada 23 Jun lalu yang berpihak kepada Brexit.

Protes ini membantah Britain keluar daripada European Union. Kemenangan tipis 52%-48% oleh Brexit dilihat tidak dipersetujui oleh mereka yang mahu Britain kekal dalam European Union.

Dan ada juga antara yang menyokong Brexit, menyesal dengan keputusan mereka dan Bregret (kesal dengan Brexit) turun ke kota London semalam untuk reverse keputusan referendum.

Kebanyakan daripada protes adalah yang berusia antara 25-40 dan membawa sepanduk slogan “Kekal Bersama EU”. Ada yang membawa bendera EU dan ada juga yang mengecat muka dengan warna biru dan kuning (warna bendera EU).

Perarakan mereka bermula dengan berkumpul di Park Lane dan kemudiannya berarak ke Dataran PArlimen melalui Picadilly, Trafalgar Square dan Whitehall.

Penganjur protes ini, Kieran MacDermott menulis di Facebook, “Kita boleh elakkan daripada Brexit berlaku dengan menolak penerimaan keutusan referendum. Ia adalah tanggungjawab Parlimen untuk memikirkan tentang demokrasi dengan lebih berhati-hati dan adakan undian adakah rakyat sanggup untuk keluar daripada EU.”

Boleh tarik balik ke keputusan Brexit? Baca di sini.

Share This Post

Membawakan Berita dan Info terkini tentang Ekonomi Global dalam Bahasa Lokal

Dapatkan update terkini, analisis pasaran, Indikator Magic Line, Ebook Panduan Broker serta banyak lagi....

Join subscriber Moshed.com dan dan dapatkan semua ini sekarang!

Jangan risau! Kami hanya akan menghantar info-info menarik utk anda. Tiada SPAM!