Share This Post

CRUDE OIL / Forex dan Komoditi / Sesi Asia

Putin Menyemarakkan Lagi Semangat Komoditi Hitam!

Putin Menyemarakkan Lagi Semangat Komoditi Hitam!

Harga minyak mentah sedikit lemah sementara menanti data simpanan minyak mentah AS. Sementara itu, pasaran dilihat semakin yakin mengenai pembekuan bekalan minyak mentah setelah Russia dikatakan bakal menyokong tindakan tersebut.

Minyak mentah bagi penghantaran November susut 0.14% kepada $51.28. Perkara yang sama juga berlaku pada brent mentah apabila didagang merosot 0.11% kepada $53.08 setong.

Pada Selasa, Institut Petroleum Amerika akan mengeluarkan laporan anggaran produk minyak mentah dan produk tapisan bagi minggu lepas. Angka tersebut akan disusuli dengan data rasmi dari Jabatan Tenaga AS dan Agensi Tenaga Antarabangsa mengenai laporan bulanan bekalan minyak global.

Minggu lalu, data menunjukkan bekalan minyk mentah jatuh buat minggu kelima berturut-turut.

Semalam, brent mentah mencecah tahap tertinggi sejak Julai 2015 selepas Putin mengatakan bahawa Russia akan menyertai OPEC bagi cadangan pembekuan bekalan.

Bercakap pada Kongres Tenaga Dunia di Istanbul pada Isnin, Putin mengatakan kesediaan Russia untuk menyokong tindakan tersebut.

Sebelum ini OPEC bersama dengan beberapa pengeluar utama minyak telah bersetuju untuk memotong pengeluaran minyak kepada 32.5 juta hingga 33.0 juta tong sehari.

Pun begitu, penganalisis pasaran kekal skeptikal mengenai perjanjian tersebut kerana memikirkan cara untuk melaksanakan pelan terbabit.

Langkah selanjutnya akan dibincangkan oleh kesemua 14 anggota OPEC dalam perjanjian yang bakal dijalankan pada 30 November nanti.

Share This Post

Membawakan Berita dan Info terkini tentang Ekonomi Global dalam Bahasa Lokal

Dapatkan update terkini, analisis pasaran, Indikator Magic Line, Ebook Panduan Broker serta banyak lagi....

Join subscriber Moshed.com dan dan dapatkan semua ini sekarang!

Jangan risau! Kami hanya akan menghantar info-info menarik utk anda. Tiada SPAM!