Ramai Profit, Ramai Juga Yang SL Semalam. Anda Bagaimana?

0 11

Pasaran yang sunyi minggu lepas akhirnya bergerak rancak setelah menantikan ucapan daripada Janet Yellen serta pegawai Fed yang lain.

Matawang Greenback merupakan matawang yang menguat setelah ucapannya semalam.

Pun begitu, ucapan Yellen bukanlah yang membuatkan USD menguat namun komen naib Pengerusi Fed, Chair Fischer yang menyebabkan USD meroket.

Fischer dengan terbukanya memberitahu yang kemungkinan akan berlakunya kenaikan pada September malah mungkin akan berlaku 2 kenaikan tahun ini.

Minggu ini komen daripada kebanyakan pegawai Fed, semuanya berbunyi hawkish yang bersetuju kadar pekerjaan dan inflasi semakin meningkat.

Walaubagaimanapun, ada juga pegawai Fed, percaya yang Fed tidak perlu tergopoh namun jika NFP pada minggu hadapan positif, maka kenaikan interest rate September dilihat mungkin boleh berlaku.

Komen-komen daripada Fed minggu ini terutama semalam mempunyai mesej yang sangat jelas iaitu Federal Reserve adalah central bank yang paling hawkish berbanding ECB, BoJ, BoE, RZNB, RBA dan lain-lain.

Ucapan Yellen dan Fischer bercampur menyebabkan US Dollar mencari bottom terlebih dahulu kemudian barulah naik ke paras 95.

Indeks US Dollar 15 minit
Indeks US Dollar 15 minit

Nak jadi FTT? Klik sini untuk jawab soalan ini dulu.

Langgan Newsletter dari Moshed.com
Langgan segera untuk mendapatkan kemaskini terkini dan "special offer" yang akan terus dihantar ke e-mel anda.
Anda boleh berhenti melanggan bila-bila masa