Share This Post

Ekonomi dan Isu Semasa

Ramai Profit, Ramai Juga Yang SL Semalam. Anda Bagaimana?

Ramai Profit, Ramai Juga Yang SL Semalam. Anda Bagaimana?

Pasaran yang sunyi minggu lepas akhirnya bergerak rancak setelah menantikan ucapan daripada Janet Yellen serta pegawai Fed yang lain.

Matawang Greenback merupakan matawang yang menguat setelah ucapannya semalam.

Pun begitu, ucapan Yellen bukanlah yang membuatkan USD menguat namun komen naib Pengerusi Fed, Chair Fischer yang menyebabkan USD meroket.

Fischer dengan terbukanya memberitahu yang kemungkinan akan berlakunya kenaikan pada September malah mungkin akan berlaku 2 kenaikan tahun ini.

Minggu ini komen daripada kebanyakan pegawai Fed, semuanya berbunyi hawkish yang bersetuju kadar pekerjaan dan inflasi semakin meningkat.

Walaubagaimanapun, ada juga pegawai Fed, percaya yang Fed tidak perlu tergopoh namun jika NFP pada minggu hadapan positif, maka kenaikan interest rate September dilihat mungkin boleh berlaku.

Komen-komen daripada Fed minggu ini terutama semalam mempunyai mesej yang sangat jelas iaitu Federal Reserve adalah central bank yang paling hawkish berbanding ECB, BoJ, BoE, RZNB, RBA dan lain-lain.

Ucapan Yellen dan Fischer bercampur menyebabkan US Dollar mencari bottom terlebih dahulu kemudian barulah naik ke paras 95.

Indeks US Dollar 15 minit

Indeks US Dollar 15 minit

Nak jadi FTT? Klik sini untuk jawab soalan ini dulu.

Share This Post

Membawakan Berita dan Info terkini tentang Ekonomi Global dalam Bahasa Lokal

Dapatkan update terkini, analisis pasaran, Indikator Magic Line, Ebook Panduan Broker serta banyak lagi....

Join subscriber Moshed.com dan dan dapatkan semua ini sekarang!

Jangan risau! Kami hanya akan menghantar info-info menarik utk anda. Tiada SPAM!