Ramai Tengok Forex Factory Tetapi Tak Tahu Rahsia Untung Di Sebalik News Forex

0 2,419

Tahu tak tentang kalendar ekonomi? Ala, yang ramai duk tengok di Forex Factory tu. Biasanya setiap kali musim news, NFP atau FOMC, ramai orang tengok news di Forex Factory. Tapi mereka cuma ambil tahu tentang news merah atau pun hijau saja.

“Eh, hari ini ada news merah?”
“News keluar merah ke hijau?”
“News oren? takpe tak kuat sangat tu..”
“Lah news tu keluar result merah, kenapa kuat pulak ni?”

Biasanya inilah dialog popular minggu news…

Kita belajar seni lukis ke ikut hijau, merah, biru, oren semua ni.. haha! Alahaii…

Dan ramai juga hanya tahu tentang news NFP dan FOMC saja. Dua ini paling popular yang mereka ambil tahu.

“News FOMC lah jam 3 pagi kejap lagi, nak pasang perangkap macam mana?”
“News FOMC, fehh jom pasang pukat.”
“News? Gila, aku tak trade time news. Bahaya!”
“Jom trade news, mana tau boleh untung kaw-kaw”

Hmmmm…sedih saya bila dengar ayat ini dari rakan-rakan trader.

Saya sebenarnya pernah banyak kali ditanya tentang bagaimana trading forex cara yang betul, cara yang long term. Bagaimana untuk kekal konsisten profit dalam trading.

Cara-caranya adalah kena betul-betul fahami apa yang menggerakkan pasaran. Kenapa? Atas faktor apa ia bergerak?

Adakah anda tahu, jika anda betul-betul ambil tahu tentang intipati news macam FOMC jam 3 pagi nanti, anda akan dapat tahu yang US Dollar nak melemah atau menguat sehingga Mesyuarat FOMC bulan hadapan pula.

Ya, FOMC adalah mesyuarat dan pengeluaran kenyataan yang membincangkan tentang polisi monetari Amerika Syarikat. Memang kalau faham, dapat meminimumkan risiko kita dalam trading, dan menambah peluang kita untuk untung dalam trade forex.

Jadi inilah pentingnya ilmu fundamental yang anda kena tahu dan kaji.

Anda bayangkan, itu hanya satu news, bayangkan pula kalau hampir keseluruhan news dalam Forex Factory tu, anda dapat faham kadar 90%. Tak ke itu adalah bagus dan akan membantu anda dalam forex trading? Kan?

Apa, susah faham? Dia macam ini saja, anda nak atau taknak. Kalau anda masih memberikan banyak alasan, sampai bila anda nak pada tahap yang sama. Susah lah nak berjaya macam tu.

Kalau tak faham nak baca Forex Factory ke, Bloomberg ke, apa-apa lagi portal berita forex dan sebagainya, baca saja di Moshed.com

Website ini saya sudah sediakan team untuk bantu anda menceritakan tentang ulasan sebelum news dan selepas news kot, dalam Bahasa Melayu mudah faham. Kan senang tu.

Tetapi sebelum dapat faham betul-betul news dalam ini, saya sangatlah suggest anda dapatkan Buku Analisis Fundamental untuk Forex Trader. 160 Muka surat yang akan memberikan anda betul-betul kefahaman dalam Ilmu Fundamental, sudah diolah dengan details beserta banyak contoh dalam tu.

Anda boleh dapatkan di sini – KLIK SINI.

Oh, jika anda juga mencari broker yang dapat trade cantik untuk trade pada apa jua situasi walaupun market laju ketika news, broker yang spread cantik dan sangat kurang slippage, order open dan close order pun trigger cantik saja, saya sangatlah mencadangkan anda terus dengan broker yang direkomenkan saya untuk anda ini.

Anda mesti akan dapat rasa perbezaannya.

Anda boleh buka akaun dulu dengan KLIK SINI.

Sangat recommended!

Ok, semoga tips ini membantu anda.

Nak Tahu Tentang Forex, Saham dan Pasaran Kewangan?
Sertai bersama lebih 20,000 subscriber VIP yang menerima tips-tips premium tentang forex trading dan pasaran kewangan setiap minggu.
Anda boleh berhenti melanggan bila-bila masa