728x90_malay_adsprime-trading-bonus

Share This Post

Forex dan Komoditi

Tentang NFP Hari Ini Yang Semua Forex Trader Wajib Baca

analisa-nfp-bahasa-melayu-02

Setiap hari Jumaat pertama setiap bulan, macam biasa Federal Reserve akan umumkan 3 data. Average hourly earning, Non Farm Employment Change dan Unemployment Rate. Semua ni dikenali sebagai Data Pekerjaan sebab berkaitan dengan pekerjaan.

Apa yang menarik bulan ni, NFP dan data-data yang berkaitan dengannya kali ini lain sikit dari bulan-bulan lain. Sebab kali ini data-data ini akan tentukan sama ada adakah Fed akan naikkan Interest Rate.

telegram-moshed

Latar Belakang Interest Rate US :

Dalam 2008, kalau masih ingat lagi ada krisis subprima US, di mana bank-bank besar bankrup macam Lehman Brothers, syarikat insuran terkenal lingkup AIG, maka US telah buat banyak langkah drastik untuk baik pulih ekonomi. Contohnya, suntik trillion dalam pasaran dan macam-macam strategi termasuklah dengan turunkan Interest Rate ke hampir angka 0%. Apa maksudnya? Maksudnya peminjam dari bank, seolah-olah pinjam hampirpercuma. Jadi masa ini peminjam yang banyak hutang untung sebab pinjam hampir percuma. Dan orang yang simpan duit banyak dalam bank, seolah-olah tiada lansung dapat apa-apa untung. Tiada bunga, tiada hibah, tiada perkongsian keuntungan, sebab bank cas interest rate hampir 0%, maksudnya bank kurang untung dari segi interest rate lah. Jadi peminjam untung. Penyimpan rugi. Tak lah rugi, just tak dapat bunga saja.

Bank jana duit dari apa, tak perlu tanya, kalau tak lagi panjang saya kena ulas. Sebab banyak cara lagi bank boleh rolling duit. Forex pun untung. Ha ha.

Berbalik kepada topik, so kesan dari tindakan Fed ini, ekonomi US mula bertambah baik. Data pekerjaan bertambah baik bulan ke bulan. Ekonomi perform walaupun ekonomi dunia makin gawat. So Fed sekarang tunggu “green light” dari data pekerjaan saja. Kalau bertambah baik, diorang nak naikkan la balik interest rate. Bank nak buat la untung, sebab ekonomi dah ok. Nak biaq buat apa lagi lama-lama duk bagi orang pinjam duit free. Ha ha.

Tetapi ada masalah satu hal lain pulak. Teruskan membaca..

analisa-nfp-forex

Bacaan NFP pada Ogos Yang Penuh Dengan Drama :

Bacaan NFP adalah yang bulan lepas punya. So yang nak umum ni pada bulan September adalah bacaan bulan lepas la. Masalahnya di US, setiap kali bulan Ogos, dah ramai start pi bercuti. Diorang biasa kalau cuti travel, memang kadang-kadang sampai berhenti kerja, cuti berbulan-bulan travel satu dunia.

Jadi bulan Ogos punya bacaan selalu lari sikit. Selalu Jabatan Buruh akan topup bacaan NFP tu. Contoh, sejak 5 tahun lepas, purata kerajaan mereka tambah 77,000 data pekerjaan. Purata tu. Contoh bulan Ogos tahun 2014, bacaan sebenar yang dapat dari hasil jabatan buruh survey isi rumah, kaji selidik dan sebagainya adalah 142,000 saja. Tapi dia boleh topup jadi 213,000. Semudah ABC, one two three dia topup.

Jadi agaknya hari ini data pekerjaan jangkaan adalah 213,000 dan ia adalah valid dan praktikal sebab average tahun ini punya NFP report berada pada kadar 211,000 setiap bulan. So ok la kot.

Kalau data NFP tak bagus, maksudnya memang ada la “big john” want to make money. Mungkin nak drag supaya Interest Rate naik lambat lagi ka, atau nak tambah bagi confuse. Speculator ni yang ini lah kerja dia. “Ada orang dalam speculate data” . Janji kita dapat baca pergerakan.

Ulasan Data-data Lain Yang Perlu Anda Tahu :

So far untuk Fed tentukan adakah interest rate boleh naik pada FOMC yang bakal berlaku tengah bulan September ni, mereka perlu data pekerjaan yang bagus.

Data NFP setiap bulan dah tunjukkan pertumbuhan yang bagus. Data gaji pun sama. Data Unemployment Rate iaitu Peratus Pengangguran makin berkurang dan sudah cantik. Bulan lepas 5.3%. Gov US target dalam lingkungan 5% maksudnya anggaran pengangguran dah basmi habis dah. Cuma tinggal lah orang-orang yang memang nak menganggur mungkin 5% tu, so tak dapat buat apa. Mungkin seronok duk layan weed bawah jambatan, susah nak tolong dah untuk pi kerja. Tapi kira gov akan anggap yang itu dah kira Full Employment dah.

Survey dari jabatan-jabatan berkenaan, orang yang vote “banyak pekerjaan” berbanding “susah nak dapat kerja” meningkat naik paling tinggi sejak Jan 2008. Maksudnya memang terbaik sudah data pengangguran pun. Jadi apa yang confuse tentang naik ke tak interest rate ni kalau semua data dah cantik ?

Konflik Interest Rate :

Konfliknya adalah, inflasi masih jauh di bawah target. Inflasi target 2% untuk perkembangan ekonomi yang bagus tetapi sekarang 0.3% secara purata. Jadi tak dapat capai target. Data inflasi ni penting untuk naikkan interest rate dan perkembangan ekonomi.

Ada beberapa pendapat dari ahli-ahli Fed tentang inflasi jugak. Contoh Stanley Fischer dengan confident cakap “confirm akan dapat capai target nanti”. Ada yang kata tak capai, jadi susah nak decide naik tak Interest Rate.

Nasihat MoshedFX :

Data hari ini akan beri kesan kepada ramai trader atau spekulator, atau market mover untuk buat spekulasi pulak tentang interest rate. Jadi double combo. Jadi amatlah susah nak jangka pergerakan, adakah satu hala atau tak tentu hala. Atau kesan naik turun yang tinggi pada pair-pair USD. Jika data baik, adakah spekulator akan makan trader kecil dahulu dengan benamkan US Dollar walaupun sepatutnya naik, atau adakah US Dollar terus bergerak ikut betul-betul news. Trading hari ini memerlukan pengalaman yang tinggi dalam analisa termasuklah Analisa Teknikal digabungkan dengan Fundamental.

Tetapi pada asasnya, jika data baik pada kadar 200K ke atas untuk NFP, bakal bagi peluang untuk Fed naikkan Interest Rate tengah bulan nanti. Itu adalah asas.

#Cara trading ?

Maaf, saya tak sokong mana-mana trader untuk trade news dengan cara perangkap atas bawah kononnya. Lebih banyak kesan buruk. Kita ni kadang-kadang terlalu kreatif. Ha ha. Trader professional pun tak ajar macam tu. Hanya “masta-masta” dan sifu-sifu saja yang ajar. Kreatif. He he.

Nanti kalau price bergerak terlalu laju, semua akan berputih mata. Pending Order tak trigger, pending order melompat sebab broker tak dapat filled order. Broker market maker pulak main wayang. Server tak jalan atau hang. Disconnected. Untung cancel, rugi dibiarkan. Jadi jangan terlalu creative. Cari cara untuk faham trading dan trade long term.

Masuk order awal dari waktu data release digalakkan. Tetapi margin kena kuat, money management kena mantap. Stop Loss pun mungkin tak berkesan pada tahap kelajuan price yang tinggi.

Jadi tradelah apa yang anda faham, berdasarkan ilmu Teknikal dan Fundamental. Saya cuma share untuk anda faham isu saja. Mungkin membantu anda trading. Kalau anda rasa sharing saya ini sempoi, share lah sebanyak mungkin ke dalam Facebook, Twitter, Whatsapp dan sebagainya tanda sokongan. Ada button share di bawah.

Saya akan sediakan lebih banyak sharing manfaat seperti ini jika ramai bagi sokongan. Sokongan anda amat bermakna bagi saya. Semoga anda untung banyak NFP hari ini. Good luck ! 😀

Dapatkan Pakej Lengkap Mudahnya Belajar Forex yang dihasilkan oleh MoshedFX. Pakej Lengkap merupakan Ebook, Video, dan Support dari MoshedFX untuk mula menjana keuntungan melalui Forex Trading – Klik Sini untuk lihat Testimoni yang sudah berjaya !

Share This Post

Profile photo of Moshed Mohamad
Pengasas Moshed.com. Beliau ialah seorang trader sepenuh masa. Perkongsian Analisa Fundamental dan Teknikal serta pengalamannya yang luas dalam bidang ekonomi, komoditi, forex dan indeks sejak tahun 2006 dibaca hampir 100,000 pengunjung setiap bulan. Antara solusi terbaru beliau dalam membantu forex trader mencapai kejayaan dalam forex trading adalah Pakej MoshedFX's Ultimate Trader Mastery

Lost Password

Register