Share This Post

Forex dan Komoditi / Sesi Asia

Trader AUD dan NZD Perlu Cakna Dengan Artikel Ini!

Trader AUD dan NZD Perlu Cakna Dengan Artikel Ini!

Dollar Australia dilaporkan stabil berbanding US Dollar harini ini manakala, NZD mengukuh walaupun keuntungan dijangka kekal berikutan kebimbangan terhadap sentimen pertumbuhan global.

AUD/USD juga menunjukkan perubahan kepada 0.7507.

Namun begitu, pelabur dilihat kekal berhati-hati sejurus selepas Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF) menyemak semula unjuran pertumbuhan ekonomi global pada 2016 kepada 3.1% dari sebelumnya iaitu 3.2%. Bagaimanapun IMF menjangkakan peningkatan semula kepada 3.4% pada tahun 2017.

Kesan Brexit jelas tidak mengganggu Amerika Syarikat walaupun pertubuhan ekonomi negara itu menurun dari 2.4% kepada 2.2%. Hal ini kerana pengurngan itu disebabkan kelemahan dalam keluaran dalam negara kasar (GDP) pada suku pertama.

Dalam masa yang sama, NZD/USD melonjak naik kepada 0.7507 sebanyak 0.14%

Mata wang komoditi kekal stabil bagaimanapun harga minyak dunia dilihat meningkat lebih tinggi sejurus selepas Institut Petroleum Amerika berkata stok simpanan minyak mentah merudum lebih dair jangkaan pada minggu lalu.

Sementara itu, Indeks US Dollar yang mengukur kekuatan Greenback melalui 6 mata wang utama berada pada nilai 97.11, iaitu paras tertinggi dalam tempoh 4 bulan.

Share This Post

Membawakan Berita dan Info terkini tentang Ekonomi Global dalam Bahasa Lokal

Dapatkan update terkini, analisis pasaran, Indikator Magic Line, Ebook Panduan Broker serta banyak lagi....

Join subscriber Moshed.com dan dan dapatkan semua ini sekarang!

Jangan risau! Kami hanya akan menghantar info-info menarik utk anda. Tiada SPAM!