Share This Post

Ekonomi dan Isu Semasa

Trump Memberi Amaran Mungkin Menamatkan Perjanjian NAFTA

Trump Memberi Amaran Mungkin Menamatkan Perjanjian NAFTA

Presiden Trump memberi amaran pada Selasa bahawa beliau berkemungkinan akan menamatkan perjanjian North American Free Trade Agreement (NAFTA) dengan Mexico dan Canada selepas rundingan tiga-hala dilihat gagal membawa ke titik persamaan.

Amerika Syarikat, Canada dan Mexico memulakan rundingan pertama mereka pada Ahad bagi memperbaharui struktur perjanjian namun tidak banyak perkara positif yang terhasil. Trump dalam manifesto beliau sebelum ini berjanji akan merundingkan semula perjanjian perdagangan tahun 1994 ini dengan alasan Amerika Syarikat mengalami banyak kerugian disebabkan NAFTA.

“Secara peribadi, saya tak rasa kita akan bersetuju dengan perjanjian. Saya rasa berkemungkinan kami akan menamatkan perjanjian NAFTA ini,” kata Presiden Trump di Phoenix, Arizona.

Dengan mencadangkan penamatan NAFTA dan memulakan semula rundingan, Trump berkata: “Saya secara peribadi tak rasa kita boleh membuat perjanjian tanpa menamatkan NAFTA.”

Selepas daripada komen oleh Trump ini, menteri luar Mexico Luis Videgaray menyatakan di dalam Twitternya, ” Tiada kejutan: kita memang telah berada dalam rundingan. Mexico akan kekal di meja rundingan dengan tenang, tegas bersama kepentingan negara.”

Rundingan seterusnya akan berlangsung pada 1 – 5 September seperti yang dikatakan sendiri oleh pegawai-pegawai perdagangan dari tiga negara tersebut di dalam sidang media.

Share This Post

Membawakan Berita dan Info terkini tentang Ekonomi Global dalam Bahasa Lokal

Dapatkan update terkini, analisis pasaran, Indikator Magic Line, Ebook Panduan Broker serta banyak lagi....

Join subscriber Moshed.com dan dan dapatkan semua ini sekarang!

Jangan risau! Kami hanya akan menghantar info-info menarik utk anda. Tiada SPAM!