Share This Post

Ekonomi dan Isu Semasa / Terkini

Trump: Perancangan Lengkap Percukaian Akan Dikeluarkan Minggu Hadapan

Trump: Perancangan Lengkap Percukaian Akan Dikeluarkan Minggu Hadapan

Presiden Donald Trump menyatakan, jika kongres meluluskan pelan reformasi kod-cukai beliau, isi rumah di Amerika Syarikat secara purata dapat menjimatkan $4000 pembayaran cukai.

Menurut Trump penjimatan itu adalah hasil daripada pengurangan kadar cukai keatas individu dan syarikat yang meletakkan keuntungan mereka di luar negara. Anggaran ini dibuat oleh ahli penasihat ekonomi (Council of Economic Advisor) yang merupakan agensi kerajaan di mana majlis penasihat ini dijangka  akan mengeluarkan perancangan percukaian yang lengkap pada minggu hadapan.

Di bawah pelan ini, julat cukai (tax bracket) akan dikurangkan daripada 7 kepada 3. Kadar cukai individu bersamaan 12%, 25% dan 35% akan dikenakan mengikut paras pendapatan, manakala cukai korporat akan dikurangkan daripada 30% (kadar paling tinggi di dunia) kepada 20%.

Trump berjanji akan mempermudahkan pembayaran cukai untuk rakyat U.S dan pemotongan cukai yang banyak bagi golongan berpendapatan sederhana. Beliau juga menyatakan bahawa pelan cukai ini akan menjana pertumbuhan ekonomi U.S.

Share This Post

Membawakan Berita dan Info terkini tentang Ekonomi Global dalam Bahasa Lokal

Dapatkan update terkini, analisis pasaran, Indikator Magic Line, Ebook Panduan Broker serta banyak lagi....

Join subscriber Moshed.com dan dan dapatkan semua ini sekarang!

Jangan risau! Kami hanya akan menghantar info-info menarik utk anda. Tiada SPAM!