Share This Post

Archive-Analisa Fundamental

USDCAD Analisa Fundamental Harian 12 April 2016

USDCAD Analisa Fundamental Harian 12 April 2016

Dollar CAD terus merudum Isnin semalam, jatuh lebih 125 pips untuk ke paras terendah harian sekitar C$1.2885 sebelum menutup sekitar paras C$1.2897; setelah Kanada memberikan laporan sektor pekerjaan yang kukuh dan sedikit lonjakan dalam harga penutup minyak mentah yang memberikan sentimen positif untuk Loonie.

Di pasaran AS, Pengerusi Feds Janet Yellen telah menggunakan sidang akhbar selepas mesyuarat FOMC pada 15 Mac dan ucapan kepada Ekonomi Club of New York pada 29 Mac untuk mengawal kenaikan Dollar AS. Beliau nampaknya telah sengaja memandang ringan perkembangan positif dalam ekonomi Amerika Syarikat, sebaliknya menyerlahkan risiko kepada pertumbuhan ekonomi AS daripada kemerosotan ekonomi dunia, terutamanya China dan kejatuhan harga komoditi.

Di pasaran Kanada, Gabenor Bank of Canada Stephen Poloz mempunyai dilema yang sama. Ekonomi Kanada kini bergerak pada kira-kira enam daripada lapan silinder, seperti yang disahkan oleh laporan Keluaran Dalam Negara Kasar (GDP) baru-baru ini. Kenaikan 0.6% dalam GDP Januari berbanding jangkaan kenaikan 0.3%, telah menghapuskan apa-apa risiko penurunan kadar dari BoC.  Peralihan arah dalam prospek kadar ini sudah cukup untuk memberikan Loonie sedikit sokongan belian.

Share This Post

Membawakan Berita dan Info terkini tentang Ekonomi Global dalam Bahasa Lokal

Dapatkan update terkini, analisis pasaran, Indikator Magic Line, Ebook Panduan Broker serta banyak lagi....

Join subscriber Moshed.com dan dan dapatkan semua ini sekarang!

Jangan risau! Kami hanya akan menghantar info-info menarik utk anda. Tiada SPAM!