Share This Post

Archive-Analisa Fundamental

USDCAD Analisa Fundamental Harian 12 Mei 2016

USDCAD Analisa Fundamental Harian 12 Mei 2016

Dollar CAD terus jatuh untuk hari kedua Rabu semalam, lebih 100 pips untuk ke paras terendah harian sekitar C$1.2830 sebelum menutup sekitar paras C$1.2850; setelah harga minyak yang kembali pulih memberikan sokongan belian untuk Loonie. Pada masa yang sama, jangkaan masa kenaikan kadar AS yang masih tidak menentu menyebabkan Dollar kehilangan sokongan belian.  Indeks Dollar jatuh lebih 55 mata semalam, untuk ke paras terendah harian sekitar 93.60 mata sebelum menutup sekitar paras 93.80 mata.

Harga minyak mentah terus memacu naik Rabu semalam, selepas aktiviti pengambilan untung berhenti dan pelabur kembali memasuki pasaran dengan harapan harga akan terus melonjak, kesan dari kebakaran di wilayah pengeluar minyak Alberta, Kanada.  Kebakaran itu yang menghentikan pengeluaran lebih 1 juta tong minyak Kanada sehari, meredakan kebimbangan pelabur terhadap lebihan bekalan global dan menambah keyakinan terhadap kestabilan harga minyak.

Namun pada masa yang sama, penganalisis melihat faktor kebakaran tersebut adalah bersifat sementara.  Dengan beberapa pengeluar minyak syal Kanada yang dilaporkan sudah mula mengatur persediaan untuk beroperasi selepas kebakaran Fort McMurray, bekalan akan kembali normal dan kenaikan harga mungkin akan dihadkan; sekaligus mengekang kenaikan nilai Loonie.

Hari ini Amerika Syarikat bakal melaporkan tuntutan pengangguran yang dijangka meningkat dari 274 ribu kepada 277 ribu pemohon, dan Kanada pula bakal melaporkan indeks harga perumahan baru yang dijangka meningkat dari 0.2% kepada 0.3%.

Share This Post

Membawakan Berita dan Info terkini tentang Ekonomi Global dalam Bahasa Lokal

Dapatkan update terkini, analisis pasaran, Indikator Magic Line, Ebook Panduan Broker serta banyak lagi....

Join subscriber Moshed.com dan dan dapatkan semua ini sekarang!

Jangan risau! Kami hanya akan menghantar info-info menarik utk anda. Tiada SPAM!