Share This Post

Archive-Analisa Fundamental

USDCAD Analisa Fundamental Harian 16 Feb 2016

USDCAD Analisa Fundamental Harian 16 Feb 2016

Dollar CAD berada dalam dagangan ‘sideway’ Isnin semalam, dengan pergerakan sekitar 65 pips dari paras tertinggi harian sekitar C$1.3860 ke serendah C$1.3795, sebelum menutup sekitar paras C$1.3835; setelah pasaran tidak memberikan reaksi kepada Dollar AS yang kembali pulih atau pembalikan dalam harga minyak dan emas. Pada masa yang sama, dengan pasaran AS yang bercuti sempena Hari Presiden dan pasaran Kanada pula dengan Hari Keluarga, menyebabkan pasaran berada dalam dagangan nipis.

Minyak yang merupakan nadi kepada ekonomi Kanada kini berada di persimpangan, sama ada akan terus jatuh sehingga paras $20 setong atau akan mendapat bantuan dari rundingan OPEC dan negara bukan OPEC untuk menghadkan pengeluaran bagi mengawal kejatuhan harga minyak yang telah melebihi 70% sejak tahun 2014.  Kanada yang bukan anggota OPEC, dilihat bakal mendapat manfaat sekiranya rundingan ini berjaya.

Hari ini Kanada bakal melaporkan data jualan perkilangan yang dijangka susut dari 1% kepada 0.9%; manakala AS pula bakal melaporkan Indeks Pembuatan Empire State yang dijangka pulih dari -19.4 mata kepada -10.5 mata.

Share This Post

Membawakan Berita dan Info terkini tentang Ekonomi Global dalam Bahasa Lokal

Dapatkan update terkini, analisis pasaran, Indikator Magic Line, Ebook Panduan Broker serta banyak lagi....

Join subscriber Moshed.com dan dan dapatkan semua ini sekarang!

Jangan risau! Kami hanya akan menghantar info-info menarik utk anda. Tiada SPAM!