Share This Post

Archive-Analisa Fundamental

USDCAD Analisa Fundamental Harian 16 Oct 2015

Patrick Corrigan

Dollar CAD terus merudum lebih 115 pips Khamis semalam, untuk mencapai paras terendah harian sekitar 1.2830 sebelum menutup sekitar paras 1.2860; setelah dolar yang kuat mempengaruhi pembuatan dan perbelanjaan pelancong di Amerika Syarikat manakala ekonomi terus “pengembangan sederhana” dalam beberapa minggu kebelakangan ini, menurut Federal Reserve AS dalam laporannya semalam.

Sebelas daripada 12 daerah Federal Reserve melaporkan pertumbuhan, menurut kajian keadaan ekonomi Beige Book AS dari pertengahan Ogos hingga awal Oktober. Satu daerah yang terjejas teruk oleh kejatuhan harga minyak, ialah rantau Kansas City yang melaporkan penurunan dalam aktiviti ekonomi.  Beige Book melaporkan beberapa daerah menamakan dolar yang kuat “sebagai penahan aktiviti pembuatan serta perbelanjaan pelancong.”

Walau bagaimanapun, perbelanjaan pengguna yang merupakan pemandu dua pertiga daripada pengeluaran AS, mencatat pertumbuhan yang sederhana, diterajui oleh kenaikan mengejut dalam jualan kereta. Aktiviti perkhidmatan bukan kewangan kebanyakannya semakin kukuh dan pasaran perumahan juga telah bertambah baik. Secara keseluruhan, laporan Beige Book itu melahirkan keyakinan terhadap ekonomi AS.

 

Share This Post

Membawakan Berita dan Info terkini tentang Ekonomi Global dalam Bahasa Lokal

Dapatkan update terkini, analisis pasaran, Indikator Magic Line, Ebook Panduan Broker serta banyak lagi....

Join subscriber Moshed.com dan dan dapatkan semua ini sekarang!

Jangan risau! Kami hanya akan menghantar info-info menarik utk anda. Tiada SPAM!