USDCAD Analisa Fundamental Harian 18 Mac 2016

0 5

Dollar CAD terus merudum Khamis semalam, lebih 185 pips untuk ke paras terendah harian sekitar C$1.2945 sebelum menutup sekitar paras C$1.2975; setelah Dollar terus dijual dalam reaksi pasaran terhadap keputusan FOMC Feds AS yang dijangka mngurangkan kenaikan kadar pada tahun ini.  Pada masa yang sama, sentimen positif di pasaran komoditi, terutamanya minyak, terus memberikan sokongan belian untuk Loonie.

Di pasaran Kanada semalam, jualan borong dilaporkan tiada peningkatan dengan laporan sebelumnya disemak lebih rendah dari 2% kepada 1.8%. Penganalisis menjangkakan kenaikan sebanyak 0.3%.  Di pasaran AS pula, tuntutan pengangguran dilaporkan kurang dari jangkaan, pada 265 ribu berbanding 267 ribu tuntutan.  Sebelum ini, tuntutan pengangguran dilaporkan pada 258 ribu pemohon.

Hari ini Kanada bakal melaporkan angka inflasi yang dijangka bertambah baik dari 0.2% kepada 0.3% dan jualan runcit yang semakin kukuh dari kejatuhan 2.2% kepada kenaikan 0.7%. Amerika Syarikat pula bakal melaporkan sentimen pengguna yang dijangka meningkat dari 91.7 mata kepada 92.1 mata.

Langgan Newsletter dari Moshed.com
Langgan segera untuk mendapatkan kemaskini terkini dan "special offer" yang akan terus dihantar ke e-mel anda.
Anda boleh berhenti melanggan bila-bila masa