Share This Post

Archive-Analisa Fundamental

USDCAD Analisa Fundamental Harian 18 Sep 2015

moshedfx-forex-malaysia-usdcad-005

Dollar CAD berada dalam dagangan bercampur-campur Khamis semalam, apabila jatuh lebih 125 pips untuk mencapai paras terendah harian sekitar 1.3075 dan sejam kemudian memacu naik untuk menutup sekitar paras 1.3180, lebih tinggi dari pembukaan sekitar 1.3170.

Sebelum daripada itu dolar berada dalam momentum negatif, selepas indeks harga pengguna AS jatuh 0.1% – indeks negatif yang pertama sejak Januari. Untuk beberapa bulan kebelakangan ini keputusan kadar Feds pada September telah ditandakan sebagai tarikh yang Federal Reserve AS akan mengakhiri kadar sifar dan melaksanakan kenaikan kadar pertama selepas lebih satu dekad.

Walau bagaimanapun, turun naik dalam pasaran telah baru-baru ini terutamanya selepas susut nilai yuan China telah merubah keadaan. Angka ekonomi AS mewajarkan kenaikan kadar, terutama dengan kadar pengangguran pada 5.1% – paras terendah sejak April 2008.  Tetapi Feds dikenali sebagai sangat sensitif kepada sentimen pasaran kewangan.

Ternyata jika kenaikan kadar pada masa masa ini, boleh menyalakan semula panik dan mengheret pasaran ke bawah, Fed akan lebih suka melengahkan keputusannya. Menaikkan kadar ketika pasaran masih bergelora, bukanlah masa yang optimum untuk berbuat demikian. Federal Reserve AS semalam dalam mesyuarat FOMC telah mengekalkan kadar sedia ada, dan para penganalisis melihat tiada kenaikan sehingga Disember atau awal 2016.

 

Share This Post

Membawakan Berita dan Info terkini tentang Ekonomi Global dalam Bahasa Lokal

Dapatkan update terkini, analisis pasaran, Indikator Magic Line, Ebook Panduan Broker serta banyak lagi....

Join subscriber Moshed.com dan dan dapatkan semua ini sekarang!

Jangan risau! Kami hanya akan menghantar info-info menarik utk anda. Tiada SPAM!