USDCAD Analisa Fundamental Harian 2 Mac 2016

0 1

Dollar CAD terus merudum lebih 160 pips Selasa semalam, untuk ke paras terendah harian sekitar C$1.3385 sebelum menutup sekitar paras C$1.3410; setelah data pembuatan China yang membimbangkan seolah-olah tidak memberi kesan dalam pasaran dan PBoC mengurangkan rizab simpanan mereka. Harga minyak menjadi fokus utama apabila trader menunggu mesyuarat OPEC pada bulan ini, yang masih belum dijadualkan.

Di pasaran Kanada, Loonie mendapat permintaan apabila Keluaran Dalam Negara Kasar (GDP) Kanada dilaporkan lebih baik dari jangkaan, pada 0.2% berbanding 0.1%, walaupun angka tersebut lebih rendah daripada laporan sebelumnya, sebanyak 0.3%.  Pertumbuhan yang tidak disangka itu datang dari sektor pembuatan dan jualan borong, walaupun sektor perlombongan dan cari gali minyak dan gas masih menunjukkan kejatuhan.

Sejak awal tahun ini, Dollar Kanada menikmati kenaikan nilai yang sangat baik, lebih 1,200 pips berbanding rakan sejawatnya Dollar Amerika. Harga minyak yang kembali pulih, telah menjadi berita baik untuk Kanada, pengeluar minyak kelima terbesar dunia. Ini telah membantu sokongan belian untuk Loonie, yang telah terjejas teruk selepas kejatuhan harga minyak yang bermula pada September 2015.

Langgan Newsletter dari Moshed.com
Langgan segera untuk mendapatkan kemaskini terkini dan "special offer" yang akan terus dihantar ke e-mel anda.
Anda boleh berhenti melanggan bila-bila masa