Share This Post

Analisa Fundamental

USDCAD Analisa Fundamental Harian 21 Sep 2015

moshedfx-forex-malaysia-usdcad-006

Dollar CAD yang jatuh lebih 165 pips sepanjang sesi Asia dan pagi Eropah Jumaat lalu, kembali memacu naik lebih 215 pips untuk mencapai paras tertinggi harian sekitar 1.3230 pada sepanjang sesi New York, sebelum menutup sekitar paras 1.3220; setelah pengumuman daripada Federal Reserve AS bahawa ia akan mengekalkan kadar pada rekod rendah semasa iaitu antara 0.0% dan 0.25%.

Walau bagaimanapun, corak pengundian daripada pembuat dasar sememangnya mengejutkan pelabur, seperti yang berlaku pada sidang akhbar Pengerusi Feds, Janet Yellen.  Undi sama ada untuk menaikkan kadar pada bulan ini telah dimenangi oleh kem ‘tidak’ dengan majoriti 9-1, dengan undi tunggal ‘ya’ dari Encik Lacker. Magnitud keputusan ini telah mengejutkan pasaran serta melemahkan Dolar Amerika.

Pedagang mata wang terus menonton, kerana Feds masih boleh menaikkan kadar pada tahun 2015. Terdapat dua lagi pengumuman sebelum akhir tahun ini. Ahli Ekonomi TD James Marple menulis dalam laporannya selepas keputusan itu, “nampaknya tidak mungkin turun naik dalam pasaran kewangan baru-baru ini atau berita dari pasaran negara membangun, akan menukar sudut pandangan mesyuarat yang akan datang pada akhir Oktober ini. Ini bermakna bahawa jika kenaikan kadar berlaku tahun ini, ia akan berlangsung pada bulan Disember.”

 

Share This Post

Membawakan Berita dan Info terkini tentang Ekonomi Global dalam Bahasa Lokal

Dapatkan update terkini, analisis pasaran, Indikator Magic Line, Ebook Panduan Broker serta banyak lagi....

Join subscriber Moshed.com dan dan dapatkan semua ini sekarang!

Jangan risau! Kami hanya akan menghantar info-info menarik utk anda. Tiada SPAM!